Hoppa till huvudinnehåll

Fler utryckningar i Österbotten – åldrande befolkning en orsak

ambulans vid österbottens räddningsverk
Ambulans vid Österbottens räddningsverk. ambulans vid österbottens räddningsverk Bild: Yle/Jasmine Nedergård ambulanser,Ambulans,Österbotten,uttryckningsfordon

Akutvårdsuppdragen i Österbotten ökade rejält från 2016 till 2017. Det handlar om en ökning på kring 500 utryckningar. Den främsta orsaken är den åldrande befolkningen.

De första siffrorna som kom medierna till handa visar en ökning på nästan 1800 utryckningar. Sanningen är dock att ökningen ligger kring 500 fall. Det säger akutvårdsmästare Tom Smedlund.

- Vi har ett nytt rapporteringsprogam och det har en viss inverkan på resultatet, säger Smedlund.

Flera sjuka åldringar som bor hemma

Smedlund bedömer att det är främst att befolkningen blir allt äldre som ligger bakom ökningen av uppdrag. Idealet att man ska bo hemma så länge som möjligt bidrar också till ökningen.

- Vi har flera kroniskt sjuka åldringar med hög ålder, säger Smedlund.

Under 2014 och 2015 minskade faktiskt antalet uppdrag i Österbotten. 2016 skedde en liten ökning och i fjol var alltså ökningen påtaglig.

Situationen under kontroll i Österbotten

Exceptionellt är resultatet i Österbotten ändå inte, enligt Smedlund. Resultatet ligger i linje med det nationella läget där alarmmängderna för förstavården stiger årligen.

- Hos oss i Österbotten är situationen ändå under kontroll men i de stora städerna i Finland är situationen svår. Där stiger alarmmängden varje år för mycket, säger Smedlund.

Bland de uppdrag som ökade i antal i Österbotten under fjolåret hittas: Nedsatt allmäntillstånd hos patienten, medvetslöshet, trafikolyckor, andningssvårigheter och bröstsmärtor.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten