Hoppa till huvudinnehåll

I Västankvarn väntar barnen på vintern - alla barn ska få prova på att skida

Västankvarn skola
Västankvarn skola ligger mitt ute i naturen och så snart vädret tillåter så får barnen skida och åka skridsko. Västankvarn skola Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,västankvarn skola

Skidor och skridskor packas med till skolan så snart vädret tillåter. Det hör till allmänbildningen att kunna skida, tycker rektor Heidi Mangström vid Västankvarn skola.

Hittills har eleverna varje år fått pröva både på att skida och att åka skridsko - även om vädret varit utmanande.

Från trappan ut i spåret

Västankvarn skola i Ingå är en riktig landsortsidyll där skolbarnen kan hoppa i skridskorna direkt vid ytterdörren eller kasta sig ut i skidspåret precis intill skolbyggnaden.

Förutsatt att det finns snö och is givetvis.

Den lilla detaljen har dessvärre blivit mer och mer oberäknelig. Nu ser det ändå ut som om temperaturen ska hållas på minussidan ett tag framöver.

Is på gång

- Absolut är vi i startgroparna. I går spolades skridskoplanen och nu väntar vi att det ska hållas kallt så att vi får is så fort som möjligt, säger rektor Heidi Mangström.

Klass 3 och 4 har bildkonst i Västankvarn skola i Ingå.
Skidan löper inte utan snö. Så snart det blir vinterväder går det ändå att ändra på schemat så att barnen får njuta av riktigt vinterföre. Klass 3 och 4 har bildkonst i Västankvarn skola i Ingå. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,undervisning,Skolklass,västankvarn skola

- Vi har ju den rikedomen att vi har skridskoplan på gården och kan skida på åkrarna här bredvid. Vi utnyttjar raster och gymnastiktimmar för både skridskoåkning och skidåkning, berättar Mangström.

Små skolor har trumf på hand

De senaste årens milda vintrar har gjort att det krävs både vilja och flexibilitet från alla håll för att erbjuda barnen möjligheter att bekanta sig med de traditionella vintersporterna.

- Vårt trumfkort som liten skola är att vi kan vara flexibla, säger Mangström.

De barn som inte har egen utrustning kan oftast hitta rätt storlek bland låneexemplaren som finns i skolan.

Krävs vilja och flexibilitet

De flesta barn kommer med skolskjuts till skolan, men transporten av skidor och kängor ses inte som ett problem utan snarare som en lärorik uppgift för skolbarnen.

- Vi har tur att vi har så snälla chaufförer som hjälper barnen med utrustningen, säger Helena Träskman som också är lärare i skolan.

Heidi Mangström och Helena Träskman
Heidi Mangström och Helena Träskman tycker att alla skolbarn borde få lära sig skida och åka skridsko. Heidi Mangström och Helena Träskman Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Helena Träskman

Både Träskman och Mangström tycker också att det är viktigt att barnen får åtminstone grundfärdigheter i våra vintergrenar, vilket också förutsätts i läroplanen.

- Det är också viktigt för den motoriska utvecklingen, balans, muskler och koordination, säger Mangström och tillägger att det nog lite hör till allmänbildningen att kunna skida och åka skridsko - fortfarande i dag.

Klass 3 och 4 har bildkonst i Västankvarn skola i Ingå.
Bildkonst är trevligt, men få lektioner går upp mot känslan när man kastar sig i nyfallen snö . Klass 3 och 4 har bildkonst i Västankvarn skola i Ingå. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Klassrum,skolarbete,västankvarn skola

Eleverna i årskurs 3 och 4 är sysselsatta med en teckningsuppgift i ämnet bildkonst, men försäkrar ivrigt att de ser fram emot riktigt vinterväder då man kan skida och åka skridsko.

Efter en stund sipprar det ändå fram att flera av barnen tycker att traditionell terrängskidåkning trots allt är lite jobbig jämfört med slalomåkning.

- Jag åker nog mest slalom, men här i skolan skidar vi "flata" på åkrarna, berättar Edvin Björklund.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland