Hoppa till huvudinnehåll

Karleby satsar 30 miljoner euro på idrott

Idrottsgården i Karleby.
Idrottsgården i Karleby. Idrottsgården i Karleby. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Karleby,karleby idrottsgård

Stadsstyrelsen i Karleby går vidare med satsningar på idrott och fotboll. En preliminär plan över idrottssatsningarna ska vara klar före slutet av augusti i år.

Det är i Idrottsparken i Karleby som satsningar ska ske och fullmäktigeordförande Bjarne Kallis (Saml.) räknar med en totalkostnad på cirka 30 miljoner euro, men då ingår också en fotbollsstadion i priset.

Nu är det idrottens tur

Enligt Bjarne Kallis har det under de senaste åren satsats närmare 100 miljoner euro på att rusta upp skolorna och nu är det idrottens tur.

- Mångfunktionshallen står först i tur och borde stå klar cirka 2023, vi måste börja budgetera och lägga undan pengar redan nästa år för ändamålet. Fotbollsstadion är nummer två, säger Bjarne Kallis.

Politiker Bjarne Kallis
Bjarne Kallis. Politiker Bjarne Kallis Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,Bjarne Kallis

- Det finns skeptiker men en stad måste ha visioner, inte kan vi stampa på stället.

Idrottsgården renoveras för 150 000 euro

Den nuvarande Idrottsgården måste renoveras för 150 000 euro för att klara minimikraven de närmaste åren. Stadsstyrelsen i Karleby beviljade den här summan för de nödvändiga renoveringarna för att Idrottsgården ska kunna hållas öppen fram till dess att de stora satsningarna är gjorda.

- "Förståsigpåare" säger att summan inte räcker men vi måste kunna lita på utomstående experter som undersökt saken.

Budgeten 2018 måste rivas upp

Karleby har ett omfattande program för att få ekonomin i balans och Bjarne Kallis räknar med att 2017 ska ge överskott och 2018 borde enligt planerna ge ett plus på 300 000 euro.

- Vi måste nog ganska hastigt riva upp delar av budgeten om det ska lyckas. Det har kommit in så många fler barn i småbarnspedagogiken och det kräver satsningar och inbesparingar på annat håll.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten