Hoppa till huvudinnehåll

Marjamäki låter sig inte påverkas av bitska Lejonkritiken: ”Vi är ett framgångstokigt folk”

Lauri Marjamäki sitter framför en monter med landslagströjor.
Lauri Marjamäki tycker att det är bra att Lejonen engagerar. Lauri Marjamäki sitter framför en monter med landslagströjor. Bild: Yle Lauri Marjamäki

Det finns så mycket om och kring ett lag. Spelarna och tränarna har sina förväntningar och utöver det finns alla andra som vill ha en bit av oss – och då gäller det att inte förlora fokus, konstaterar ishockeylandslagets chefstränare Lauri Marjamäki i Sportmagasinet.

När Lauri Marjamäki blev tillfrågad om han var intresserad av posten som chefstränare för herrlandslaget i ishockey visste han att han kommer att vara under lupp.

Samtidigt var det mycket som lockade.

Det var möjligheten att efter flera år som framgångsrik klubbtränare få ta nästa kliv och få en inblick i internationell ishockey.

Att få lotsa A-landslaget i World Cup med unga lovande NHL-stjärnor och möjligheten att då få lägga grunden för Finlands OS-trupp var något han såg fram emot.

Riktigt så blev det inte.

Drömjobbet som förändrades

Finland åkte på tre raka förluster i World Cup och lyckades bara göra ett mål under hela turneringen.

För att hitta en motsvarande situation, att Lejonen spelat en turnering utan en enda seger, får man skriva tillbaka tiden till Canada Cup 1987.

Lauri Marjamäki, Finlands chefstränare i ishockey
Kritiken har haglat tätt. Lauri Marjamäki, Finlands chefstränare i ishockey Bild: Anu Laitila / All Over Press Lauri Marjamäki,Finlands herrlandslag i ishockey

I EHT-sammanhang lyckades Lejonen endast ta fem segrar på tolv matcher.

I VM förlorade Finland för första gången någonsin mot Frankrike. Fyra gånger tvingades man spela med kniven mot strupen och turneringen slutade i en fjärdeplats.

– Vi spelade mot alla tre medaljlag och förlorade. Då var en fjärdeplats det vad vi var värda, konstaterar Marjamäki nu.

Och så kom beskedet att NHL-spelarna inte deltar i OS.

Kritiken ibland befogad

Lauri Marjamäki tar surret kring Lejonen med ro oavsett om det är positivt eller negativt. Helst vänder han det till något positivt.

– När över två miljoner finländare följer med Lejonens förehavanden är det bara bra. Hockeyn är nummer ett och vi är ett framgångstokigt folk.

– Alla har rätt till sin åsikt och ju mer det snackas desto bättre. Ibland spelade vi inte så bra och då var kritiken befogad.

När det gäller kritiken har Marjamäki tagit en klar linje. Han läser den inte under en pågående turnering.

– Jag slutade följa med rapporteringen i media strax före VM och läste ingenting fram till att turneringen var över, berättar han.

Ensamt yrke

Att vara chefstränare för A-landslaget är ett ensamt jobb, trots att man har tränarstaben som bollplank. Rutinerna, som han som klubbtränare lärde sig uppskatta, finns inte.

– Jag har fått lära mig att stå ut med mig själv för i det här jobbet är man ensam. Och det har krävt en hel del eftersom jag tycker om att ha folk runt omkring mig och att det händer saker hela tiden, skrattar Marjamäki.

Lauri Marjamäki presenterar lejontruppen till EHT-turneringen i Ryssland.
Marjamäki: En tränare måste först lära känna sig själv. Lauri Marjamäki presenterar lejontruppen till EHT-turneringen i Ryssland. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Lauri Marjamäki

Till Marjamäkis rutiner hör att sätta sina tankar till pappers. Helt enkelt för att få bort funderingar ur huvudet.

Och så gäller det att också omge sig med människor som man kan ringa till när man inte vill prata hockey.

Jobbat med idrottspsykolog i många år

Så har han också en sparrare utanför tränarstaben. I samband med att han tog över chefstränarskapet i Kärpät började han träffa en idrottspsykolog regelbundet.

– De här träffarna hjälper mig att hålla mig på rätt spår, säger Marjamäki och ger ett exempel från tiden som klubbtränare.

– Om man träffas en gång på tre veckor har vi kanske hunnit spela nio matcher och bara vunnit tre. Då är det lätt hänt att man som tränare tappar fokus. I de fallen har de här träffarna hjälpt mig att hålla fast vid vad jag står för och hurudan tränare jag vill vara.

”OS finaste för mig just nu”

Om knappa två veckor tas OS-truppen ut. Det blir Lauri Marjamäkis nästsista stora projekt som Lejontränare, en höjdpunkt som han ser fram emot.

– Det här är det viktigaste och finaste för mig just nu. Och jag tänker minsann också njuta av den här resan tillsammans med laget, säger Marjamäki och skiner upp.

Se inslaget om Lauri Marjamäki genast (klippet nedan) eller i Sportmagasinet på Yle Fem på onsdag (10.1) klockan 19.00.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport