Hoppa till huvudinnehåll

Norge stoppar vapenhandel med emiraten – Finland ser över situationen

Jemenitiska soldater i Marib den 4 januari.
Jemenitiska soldater i Marib förra veckan. Förenade Arabemiraten har deltagit i Jemens inbördeskrig på regeringens sida, bland annat med finländska vapen. Jemenitiska soldater i Marib den 4 januari. Bild: Soliman Alnowab / EPA Jemen,Yemeni Civil War

Norge meddelade förra veckan att landet slutade med vapenexport till Förenade arabemiraten, på grund av dess deltagande i Jemens krig mot Huthirebellerna. Vid Utrikesministeriet ser man med oro på situationen.

Finland kommer inte direkt att följa i de norska fotspåren och avsluta vapenhandeln till emiraten, men vapenövervakningsenheten vid Utrikesministeriet tänker vara i kontakt med norrmännen.

- Det här är såklart en sak vi tar i beaktande, och vi konsulterar Norge för att utreda vad som kommer ske näst, säger ambassadråd Ilkka Rentola på enheten.

Enligt Rentola måste vapenförsäljningen till Förenade arabemiraten undersökas med det sedan 2015 ständigt försämrade läget i Jemen som grund.

- Där pågår ingen fredsprocess och konflikten har utvidgats. Exporten måste granskas i det ljuset att situationen utvecklats mot det sämre hållet.

"Varje affär granskas enskilt"

Åtminstone 10 000 människor har dödats i Jemens inbördeskrig, och tre miljoner människor har flytt från sina hem.

Finland har exporterat bland annat manskapstransportfordon och skarpskyttegevär till Förenade arabemiraten. 2014 exporterades granatkastare som använts i kriget i Jemen.

På Försvarsministeriet har man än så länge inga planer på att begränsa vapenexporten.

- Vi brukar i Finland inte begränsa export till enskilda länder, utan det beror på affären, konstaterar ministeriets områdesexpert Riikka Pitkänen.

Artikeln baserar sig på Suomen asevienti Arabiemiraatteihin entistä tarkempaan harkintaan skriven av Timo Keränen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes