Hoppa till huvudinnehåll

Uppsving förutspås för bostadsmarknaden - priserna stabila eller stigande för de allra flesta

Nybyggt egnahemshus
Nybyggt egnahemshus Bild: Mostphotos sommarvillor,bostadshus,Bostad,bostadsområden,Evangeliska Frikyrkan,Hem

Ett uppsving för den finländska bostadsmarknaden förutspås i fastighetsförmedlingsföretaget Kiinteistömaailma färska prognos för åren 2018-2020.

Att det ser bra ut för bostadsmarknaden är en följd av konsumenternas höga förtroende för ekonomin och av att man nu bygger rekordmånga nya bostäder i Finland.

Enligt prognosen bor 87 procent av finländarna i områden där bostadspriserna väntas vara stabila eller stigande.

- Det egna hemmet kan på goda grunder även i fortsättningen betraktas som en stabil form av förmögenhet, säger Kiinteistömaailmas vd Erkki Heikkinen.

Dyrare bostäder i 32 kommuner

Priserna förutspås stiga i 32 kommuner och sjunka i 70 kommuner. Kommuner med stigande priser är till exempel Kronoby, Pedersöre och Vasa.

Vörå, Kristinestad, Pargas, Sjundeå och Lovisa är exempel på kommuner där priserna väntas sjunka något.

Den som vill bekanta sig med prognosen för den egna kommunen kan göra det med hjälp av Kiinteistömaailmas interaktiva karta (på finska).

Andra trender förutom en livlig bostadsmarknad är att centrala orter som huvudstadsregionen, Åbo, Tammerfors och Uleåborg kommer att dra till sig nya invånare.

Enligt prognosen blir det vanligare att man bor ensam och att hushållen blir mindre i hela landet. Vidare kommer befolkningen att åldras och landsbygden fortsätter att förlora invånare.

Kiinteistömaailma har utarbetat den nya prognosen tillsammans med Ecraft och Etuovi.com. Prognosen kommer i fortsättningen att uppdateras fyra gånger per år.

Boendekostnader

Statistikcentralen meddelar samtidigt att boendekostnaderna för personer som äger sin bostad steg med 1,6 procent under tredje kvartalet 2017 jämfört med samma period året innan. Jämfört med föregående kvartal var boendekostnaderna oförändrade.

Boendekostnaderna för personer som bor i ägarbostäder består av priserna på nya bostäder och av andra kostnader med anknytning till ägarboende, såsom grundläggande renoveringar av bostäderna, uppger Statistikcentralen.