Hoppa till huvudinnehåll

Västersundoms skola i Vanda ska renoveras - amfiteater byggs på gården

Västersundoms skola.
Västersundoms skola ligger i östra delen av Vanda. Västersundoms skola. Bild: Yle/ Merja Vallinoja Vanda,västersundoms skola

Västersundoms skola i Vanda ska renoveras. Renoveringen ska förbättra inomhusluften, värmeisoleringen och eltekniken i skolan. Dessutom ska en liten amfiteater för utomhusundervisning byggas på skolgården.

Enligt behovsutredningen-projektplanen som har gjorts är värmeisoleringen dålig i skolan. Utrymmena i skolans huvudbyggnad är kalla och dragiga. Byggnaden är byggd 1899 och renoverad 1988.

Utrustningen i skolköket konstateras vara föråldrad och byggnadens teknik likaså.

Skolan består av fyra olika byggnader. Den nyaste är byggd 1999.

I samband med ombyggnaden ska också en liten amfitetaer för utomhusundervisning byggas på skolgården.

Nybygge som ersätter Västersundom utreddes

När projektplanen gjordes upp utreddes också byggandet av ett svenskspråkigt daghem i anslutning till Västersundoms skola och byggandet av en ny lokal med både skola och daghem på annat håll i Vanda där förbindelserna är bättre. Det sistnämnda alternativet hade inneburit att staden avstått från Västersundom skola.

De här alternativen blir ändå inte verklighet. Staden hittade ingen lämplig tomt för ett nybygge med svenskspråkig skola och daghem.

Västersundoms skola har 82 elever i förskola och årskurserna ett till sex.

Kostar över fyra miljoner euro

Ombyggnaden beräknas kosta 3,6 miljoner euro och ska äga rum 2019-2020. Sammanlagt kostar projektet ändå mer än så. Under läsåret 2019-2020 ska undervisningen nämligen ges i en tillfällig byggnad på skolgården och den kostar närmare en halv miljon euro, inklusive hyra.

Undervisningsnämndens svenskspråkiga sektion godkände projektplanen på tisdagen.

– Vi ser positivt på det här och har jobbat länge för att ha ändamålsenliga byggnader. Den svenskspråkiga befolkningen i Vanda är utspridd och vi hoppas ha ett skolnät som är så täckande som möjligt, säger sektionens ordförande Kristian Rehnström (SFP).

Enligt Rehnström kommer också elever att få säga sitt om hur den ombyggda skolan ska se ut.

Ärendet går nu vidare till nämnder och stadsstyrelsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen