Hoppa till huvudinnehåll

Bröd med insektmjöl

Syrsebröd
Syrsesemlor Syrsebröd Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),bröd,syrsor

I många delar av världen är insekter vardagsmat. Fr.o.m början av 2018 är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med att t.ex. använda insektmjöl i bakning. Här kommer syrsesemlorna.

Ingredienser (12-14 semlor)

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1.5 msk salt
  • 3 msk olivolja
  • 11 dl ekologiskt vetemjöl
  • 1 dl syrsemjöl

Smula jästen i en bunke. Slå på fingervarmt vatten, 37 C. Rör ut jästen i vattnet.

Tillsätt salt, olivolja, syrsemjöl och vetemjöl.
Arbeta ihop degen med degkrok ca 7 minuter (degen ska vara ganska klibbig). Jäs under duk i 1 timme.

Ta upp degen på mjölad bänk. Dela degen i 12 bitar med kniv och rulla till semlor.

Lägg på plåt med smort bakplåtspapper. Pudra mjöl över och låt jäsa i ytterligare 30 min.

Grädda i ugn i 200 C i 20 -25 minuter, släng ev in en handfull isbitar på botten av ugnen för att få skorpa på bröden. Ät gärna direkt med riktigt smör.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept