Hoppa till huvudinnehåll

Europol-expert: Finland borde inte tillåta osäkra adressändringar

Europols högkvarter i Nederländerna.
Europols högkvarter i Haag i Nederländerna. Europols högkvarter i Nederländerna. Bild: EPA/Lex van Lieshout Europol

Posten och Magistraten tar för lite ansvar för att göra adressändringssystemet säkert, och systemet måste förbättras. Det säger en bedrägeriexpert på den europeiska polismyndigheten Europol, efter Svenska Yles nyhet om hur lätt det faktiskt är att ändra en annan persons officiella adress utan tillstånd.

Tero Toivonen är expert på att motverka bedrägeribrott, och jobbar i Nederländerna vid den europeiska polismyndigheten Europol, vid deras center mot it-brottslighet. Han påpekar att bedrägeribrott hela tiden blir vanligare i Europa.

– Mot den här bakgrunden så är det nödvändigt att skydda systemet bättre - till exempel att försvåra obehöriga adressförändringar, som ger kriminella möjlighet till att ganska ostört begå flera bedrägeribrott, säger han.

Toivonen tycker att det är alldeles för lätt att man, såsom Svenska Yle berättade på tisdagen, kan göra en adressändring i någon annans namn genom att fylla i och skicka in ett pappersformulär, så att identiteten inte kontrolleras.

Flyttanmälan
Flyttanmälan Bild: Yle/Niklas Fagerström blanketter,flyttanmälan

– En hel del av vår lagstiftning är skriven före internet och den digitala tekniken, och det börjar få oväntade konsekvenser, såsom att obehöriga adressändringar per post ger möjlighet till allt fler bedrägerier, säger Toivonen.

Högre säkerhet

Han säger att standarden borde vara att man endast kunde göra adressändringar genom att logga in med internetbanken eller någon annan elektronisk id, och att var och en sedan särskilt kunde välja att tillåta också gammaldags adressändringar om de så vill.

Toivonen tycker att Posten åtminstone borde meddela folk - både per brev och e-post - då adressen ändras. Det skulle kunna förebygga flera brott.

– Det skulle vara mycket lätt att göra. Då skulle den som är skriven på adressen få information om förändringen och det skulle dessutom vara en slags trygghetsfaktor att systemet sköter om en.

För tillfället skickar Posten nog ut bekräftelse på adressändringar per post, men bekräftelsen kommer inte fram till den gamla adressen om adressändringen görs på kort varsel.

Den som i något skede har registrerat sig på Postens tjänst Netposti får också en bekräftelse per e-post på att en adressändring har skett, påpekar Posten. Men många har inte registrerat sig på Netposti.

Toivonen tillägger att vi finländare lever i en trygghetskultur där man tänker att man alltid kan lita på andra människor och att ens eget liv nog inte är intressant för kriminella.

– Men var och en kanske inte inser hur lätt man egentligen kan råka ut för brottslingar. Därmed borde man inte heller göra det onödigt lätt för kriminella genom att ha säkerhetshål som kan missbrukas, påpekar han.

Läs mera:

Vem som helst kan ändra din adress - Posten och Magistraten medger bristande säkerhet

Att ändra en annan persons officiella adress utan tillåtelse är ganska lätt, eftersom ansökan kan skickas in per post och identiteten kollas då inte. Det här är en stor säkerhetslucka som möjliggör flera bedrägerier. Det går att skydda sig med en adresspärr, men också den verkar lätt att kringgå.