Hoppa till huvudinnehåll

Fåglarna i Ruskis i Borgå får inte vara i fred för rovdjur trots tjugo år av jakt

en skylt var det står att det är naturskyddsområde
en skylt var det står att det är naturskyddsområde Bild: Elin Englund/Yle Ruskis,Borgå,naturskyddsområden,skylt,träd,vinter,förbud,grått

Jakten på mink och mårdhund har fortgått på fågelskyddsområdet Ruskis i Borgå sedan slutet av 1990-talet, men fortfarande saboterar mink och mårdhund fåglarnas häckning på området.

Initiativet till att försöka hålla minken och mårdhunden stången togs av Chistian Lindén, verksamhetsledare vid Nylands Fiskarförbund och gårdskarl på Stensböle gård i Borgå.

- Jag tyckte då att det kanske inte är någon idé med att staden har ett fågelskyddsområde om det inte finns fåglar där. Funderingen ledde till att jag fick mera arbete, säger Lindén, som genom åren har ansvarat för jakten på mink och mårdhund på området.

Snötäckta plankor i ett dike fyllt med vatten.
Snötäckta plankor i ett dike fyllt med vatten. Bild: Elin Englund/Yle Ruskis,Borgå,plank,träd,is,snö,buskar,naturen,naturskyddsområden,vatten

Det som har skett är att minkstammen de facto minskat, medan mårdhundens population i området är konstant.

- Att minkarna har blivit färre kan vi trots allt inte tacka oss själva för. Det är nog utterns förtjänst att så skett, säger Lindén.

Mårdhunden ett stort problem

Utterpopulationen på bland annat Stensböle gårds marker har fördubblats. De senaste åren har två uttrar uppehållit sig på markerna där.

- De håller effektivt minken borta, säger Lindén.

Dessvärre har inte uttern kunnat rå på mårdhunden.

- Om det inte jagas mårdhund tillräckligt effektivt utanför fågelskyddsområdet och i Stensböleskogarna, så syns det genast i populationen i Ruskis. Mårdhundarna har en enorm fortplantningskapacitet, säger Lindén.

Mårdhund.
Mårdhunden har kommit för att stanna. Mårdhund. mårdhund

Långväga gäst

Mårdhunden härstammar från östra Asien där den har minskat främst på grund av jakt, pälshandel och genom att man förstört djurens bosättningar.

I stället ökar mårdhundens antal på många håll i Europa och anses vid det här laget vara en skadlig art.

- Loppet var kört redan då de första mårdhundarna kom över den ryska gränsen, säger Lindén.

grå himmel ovanför nästan istäckt mark
grå himmel ovanför nästan istäckt mark Bild: Elin Englund/Yle Himmel,träd,Ruskis,Borgå,naturen,naturskyddsområden,is,vatten,snö,landskap,vinter,grått

Ruskis ett skafferi sommartid

I Ruskis i Borgå finns det gott om mat för mårdhunden eftersom den livnär sig på bland annat fåglar. Ofta äter djuret också ägg av fågelarter som häckar på marken.

Trots allt är inte minken och mårdhunden de enda hoten mot fågellivet i naturskyddsområdet.

- Jag hade ju hoppats att vi också hade fått jaga kråkor. Ofta sitter de i träden och lurpassar och när sjöfåglarna lämnar sina bon för en stund, flyger de ner från träden och plundrar boen.

Också räven hör till områdets busar.

- Räven och kråkan hör ju trots allt hemma i vår natur, men både minken och mårdhunden gör ju inte det. De är inflyttare och rubbar därför lätt den ekologiska balansen, förklarar Lindén.

En söndrig mårdhundsfälla vid en björk i småbåtshamnen i Jägarbacken.
Så ser en mårdhundsfälla ut (Arkivbild). En söndrig mårdhundsfälla vid en björk i småbåtshamnen i Jägarbacken. Bild: Yle/Marica Hildén västnyland,Ekenäs,Raseborg

Fällor på gränsen till Ruskis

Christian Lindén har för tillfället några mårdhundsfällor utplacerade på Stensböle gårds område.

- Jag har placerat dem så att de är på gränsen mot naturskyddsområdet, vilket betyder att jag kan fortsätta att fånga djuren även om vi inte skulle få ett nytt tillstånd för jakt av mink och mårdhund på Ruskisområdet, säger Lindén.

Den effektivaste jakten på mårdhund är den med grythundar.

En bäck som rinner genom isen i Ruskis.
Ruskis vintertid. En bäck som rinner genom isen i Ruskis. Bild: Elin Englund/Yle Ruskis,Borgå,naturen,naturskyddsområden,vatten,is,snö,buskar,träd,bäck

Utan jakttillstånd ökar mårdhunden

Något tillstånd för jakt på mink och mårdhund har inte ännu beviljats för Ruskis fågelskyddsområde för 2018.

- Om ett nytt tillstånd inte beviljas kommer mårdhundarna att öka. Garanterat, säger Lindén.

Det är Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland som beviljar tillståndet.

Det vassbevuxna Ruskis i Borgå har varit ett naturskyddsområde sedan 1945 och har klassificerats som en internationellt sett värdefull fågelvåtmark.