Hoppa till huvudinnehåll

Förhoppningar om fler charterflyg till Kronoby 2019

Flygplan på Kronoby flygplats.
Flygplan på Kronoby flygplats. Bild: Sebastian Jacobson kronoby flygplats

Karleby-Jakobstads flygplats i Kronoby kämpar med ett stagnerande antal flygresenärer. Nästa vecka hålls resemässan i Helsingfors som är viktig när det gäller att utveckla charterresandet vid flygplatsen.

Årets charterflyg är redan långt klara, nu är målet inriktat på 2019.

Ifjol fanns det 11 charteravgångar från Kronoby, 2018 är 16 avgångar inprickade men det finns gott om rum för tillväxt.

Mässan är årets händelse i resebranschen

Resemässan i Helsingfors är viktig för turistnäringen överlag i landet och en samlingspunkt för både kunder och branschfolk.

Stig-Göran Forsman
Stig-Göran Forsman. Stig-Göran Forsman Bild: Yle/Kjell Vikman flygtrafik,Kronoby

- Där skapar man kontakterna och där finns alla producenter av charterresor och övriga typer av resor. Årets händelse helt enkelt, säger Stig-Göran Forsman som är vd för Kronoby flyghangar med uppgift att lobba för Karleby-Jakobstads flygplats.

Möjligheter till tillväxt

Stig-Göran Forsman jobbade på projektbas med utvecklingen av flygplatsen i Kronoby under hösten. Han är nu vd för Kronoby flyghangar från och med årsskiftet.

Det finns rum för tillväxt på chartersidan enligt honom och han hoppas mycket på nästa veckas resemässa i Helsingfors.

- Jag tror enligt de diskussioner som förts under hösten att inför 2019 finns det goda möjligheter att få ganska många charterflyg till Kronoby.

- När det gäller reguljärflyget är det ganska enkelt, bättre avgångstider och direktflyg till Helsingfors, inga triangelflyg.

Försämringar i reguljärflyget under början av 2018

Under vecka sju i år försämras trafiken till Kronoby. Avgången klockan 10.00 till Helsingfors från Kronoby uteblir liksom returflyget 18.15 till Kronoby.

- Det här är förargligt, det har inte inträffat tidigare i den här omfattningen under perioder när det inte handlar om större helger och semestertider, säger Jarl Sundqvist, vd för utvecklingsbolaget Concordia.

- Det här ökar inte förtroendet för rutten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten