Hoppa till huvudinnehåll

Först äldreboende, sedan flyktingförläggning och nu hotell – Poppel i Borgå får nytt liv

John Rönnholm står vid huvudingången till det nya hotellet. Beige rappat hus i tre våningar med blå dörr.
John Rönnholm vid hotellets huvudingång, som vetter mot innergården. John Rönnholm står vid huvudingången till det nya hotellet. Beige rappat hus i tre våningar med blå dörr. Bild: Yle/Daniela Ilvonen hotell,john rönnholm

Företagare John Rönnholm som också driver Seikkailulaakso på Emsalö tänker öppna hotell i den före detta flyktingförläggningen i Johannisberg. Hotellet öppnar i februari.

Under hösten har företagare John Rönnholm haft långtidsinkvartering för arbetare i den tidigare flyktingförläggningen Poppel vid äldreboendet i Johannisberg.

– Eftersom vi har en hotellbyggnad här som är färdigt inredd och allt så kände jag att det finns möjligheter. Det finns behov av fler inkvarteringsrum i Borgå, säger Rönnholm.

Annars driver han Seikkailulaakso på Emsalö, också i Borgå. Tanken är att hotellet i Poppel ska komplettera verksamheten där.

Hotellet i Johannisberg utifrån med gula och röd spräckliga väggar
Först äldreboende, sedan flyktingförläggning och nu hotell. Huset är byggt 1952. Hotellet i Johannisberg utifrån med gula och röd spräckliga väggar Bild: Yle/Daniela Ilvonen hotell,johannisberg

Seikkailulaakso har behov av fler övernattningsmöjligheter några gånger om året.

– Grupperna blir större och större och företagen är mer välvilligt inställda till att komma till oss för att ha sina friluftsdagar och möten. Då kan vi använda Poppel som vår egen inkvartering.

Våningarna tas i bruk stegvis

Till en början ska bara den fjärde våningen användas. Där finns sju sovrum och ett litet kök, vilket betyder att de som bor på hotellet har möjlighet att laga mat själva.

En matsal i från Johannisberg i det kommande håtellet Hotel Easy Stay
I köket finns det plats för 40 personer att äta, möjlighet att använda internet och att titta på tv. En matsal i från Johannisberg i det kommande håtellet Hotel Easy Stay Bild: Yle/Daniela Ilvonen hotell,johannisberg

– Allt eftersom vi får fler bokningar så tar vi de andra våningarna i bruk.

I Poppel finns allt som allt 46 rum med 108 sängplatser. Tanken är att tre våningar ska vara i bruk i början av juni.

Hotellet ska också rikta sig till resenärer. Den största användargruppen blir ändå arbetare som kommer till Borgå för att till exempel jobba vid industrierna i Sköldvik.

John Rönnholm står inne i Hotellet i ett kök.
John Rönnholm berättar att gästerna har tillgång till kök och ett stort bort. John Rönnholm står inne i Hotellet i ett kök. Bild: Yle/Daniela Ilvonen hotell,Flyktingförläggningen i poppel

Vilken standard har du tänkt att hotellet ska ha? Hur många stjärnor?

– Vi kommer kanske att ligga på gränsen mellan hotell och vandrarhem, säger John Rönnholm.

Mellan hotell och vandrarhem

Rummen är spartanskt inredda men ändå finns där det nödvändigaste som breda sängar, skrivbord, klädskåp och ett litet kylskåp.

Ett hotell rum med två vita sängar i Johannisberg.
Det finns en, två och tre personers rum. Ett hotell rum med två vita sängar i Johannisberg. Bild: Yle/Daniela Ilvonen hotell,johannisberg

Alla rum har egna toaletter och duschar. Men då det kommer till annan betjäning säger Rönnholm att han försöker dra ner på servicenivån och utnyttja den moderna tekniken.

– Vi är kanske inte alltid här för att ge ut nycklar, men då finns det elektroniska lås som man får en egen kod till och kommer in den vägen.

Utsikten från en balkong i Johannisberg med fint solsken
Utsikt från balkongen mot Hornhattula. Utsikten från en balkong i Johannisberg med fint solsken Bild: Yle/Daniela Ilvonen hotell,johannisberg

Hotellet öppnar i början av februari om alla planer går i lås. Det ska heta Hotel Easy Stay, för att visa att det är lätt att övernatta där.

– Vi ligger bara 700 meter från Gamla stan och en dryg kilometer till centrum av Borgå. Man kan parkera här och gå in till stan för att äta. Då får vi synergieffekter för hela Borgånejden, säger John Rönnholm.

Läs mera:

Stor efterfrågan på tillfällig inkvartering i Östnyland

Entreprenörer som jobbar i Sköldvik till exempel under revisioner behöver någonstans att bo. En ny inkvartering har öppnat i Johannisberg i Borgå.

Läs också