Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnor får träna överlevnad och beredskap på Folkhälsans kurs

Skytt.
Arkivbild. Skytt. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press skytte

Kvinnor ska också vara redo att gripa in om samhället inte fungerar och ingen svarar på nödnumret. Det är målet för en kurs som planeras i Jakobstadsnejden.

Kursen är ett samarbete mellan Folkhälsan, Jakobstadsnejdens reservister och Försvarsutbildningsföreningen MPK Österbotten.

Tanken är att man ska lära ut beredskapsfärdighet för kvinnor. Kursen kommer att spänna över hela året.

- Det blir allt från fysisk fostran, säker vapenhantering, skytte, strategisk tänkande till självförsvar och överlevnad i terräng, säger Jörgen Härmälä som är MPK-utbildare vid Karleby utbildningsplats.

Via ett pressmeddelande meddelar Folkhälsan på onsdag eftermiddag att vapenhantering inte ska ingå i kursen.

– Det är frågan om ett missförstånd. Föreningen Folkhälsan i Pedersöre kände inte till att vapenhantering skulle ingå som en del i programmet i kursen som försvarsutbildningsföreningen MPK och reservisterna planerar i samarbete med oss. Programmet ändras. Vapenhanteringen kommer inte att ingå i kursprogrammet, säger Roger Eriksson, ordförande för Folkhälsanföreningen i Pedersöre i ett pressmeddelande.

Bofasta kvinnor målgruppen

MPK-utbildaren Jörgen Härmälä säger att initiativet till kursen kommer från kvinnor i nejden. De kommer att erbjudas precis samma kursinnehåll som män som går MPK:s kurser.

- Vi har fått förfrågningar under en längre tid. Tröskeln att som ensam tjej gå med i gubbiga utbildningar kanske inte är så lätt. Därför beslöt vi att planera en utbildningsserie enbart för damer.

Målgruppen för kursen är kvinnor i åldern 20 till 50. Och det får gärna vara sådana som stannar kvar i nejden.

- Vi har haft några kvinnor med under åren, men de åker iväg och utbildar sig och flyttar bort. Så målgruppen är nu bofasta kvinnor, säger Härmälä.

Inga soldater

Man förbinder sig inte till något då man kommer på kursen.

- Det ska inte bli soldater av dem, utan målet är att de ska veta vad man kan göra för att hjälpa.

Deltagarna får välja vilka ämnen som intresserar mest och gå på en eller flera delar av kursen. Enligt Härmälä är det bra att få in ett strategiskt tänkande bland medborgare.

- Vad gör jag om plan a inte fungerar, vad är plan b och plan c. Det handlar om att alltid ha en reservplan om något sker som inte borde ske.

Det kan till exempel handla om att kunna överleva i terräng om man inte kan bo i sin bostad för en tid.

- Samhället inte lika stabilt längre, det är inte bara att ring 112 så får man hjälp med allt, säger Härmälä.

Kvinnliga utbildare

Nästa steg är att man ordnar ett informationstillfälle i februari. Dit kan intresserade komma för att höra mer om kursen.

- Vi vill se om det finns intresse. De som går kursen kan också själva bli MPK-utbildare.

Det finns tre utbildningsplatser inom MPK Österbotten. Det är Karleby, Vasa och Seinäjoki. I Jakobstadsregionen finns ett 20-tal aktiva utbildare.

MPK Österbotten är den enda försvarsutbildningsföreningen i landet som utbildar också på svenska.

Yle Österbotten har försökt nå Folkhälsans vd Stefan Mutanen för en kommentar men inte lyckats.

Artikeln uppdaterad 10.1 klockan 15.34 med information från Folkhälsan om att vapenhantering inte ska ingå i kursen, det var ett missförstånd mellan arrangörerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten