Hoppa till huvudinnehåll

Lurens sätter upp Ronja Rövardotter i sommar - Tobias Zilliacus regisserar

Vridläktaren på Lurens sommarteater.
Sätt dig här i sommar så får du följa med Ronja Rövardotter på äventyr. Vridläktaren på Lurens sommarteater. Bild: Yle / Hanna Othman Lurens sommarteater,vridläktare,Lovisa

I sommar sätter Lurens sommarteater upp Astrid Lindgrens älskade klassiker Ronja Rövardotter. Tobias Zilliacus, känd som skådespelare i film och tv-serier såsom Johan Falk och Wallander, regisserar.

Teatern, som i sommar fyller 60 år, valde att som jubileumspjäs sätta upp en av Lindgrens mest älskade historier. Pjäsen är en uppväxt- och överlevnadshistoria med en stark flicka i huvudrollen.

Sommarens regissör är ny på Lurens, men säkert ändå bekant för många.

Tobias Zilliacus är framför allt känd som skådespelare från film och tv-serier såsom Johan Falk, Wallander, Tjockare än vatten och Gåsmamman som går på tv just nu.

Medelålders man tittar in i kameran
Tobias Zilliacus är känd som skådespelare, manusförfattare och regissör. Medelålders man tittar in i kameran Bild: Ingemar Raukola Tobias Zilliacus,Lurens sommarteater,regissörer,skådespelare

Zilliacus har tidigare regisserat på bland annat Svenska Teatern och Teater Viirus, där han även verkat som chef.

Han har också fungerat som lektor på Teaterhögskolan och är expert på improvisationsteknik.

– Det var ett skojigt sammanträffande att jag nu erbjöds regiuppdraget på Lurens. Jag har faktiskt redan ett tag lekt med tanken att få jobba med amatörer. Jag ser fram emot att lära känna Lurens-gänget och att få göra den här fina berättelsen med en stor ensemble, säger Zilliacus.

Om föreställningen vill Zilliacus ännu inte berätta så mycket.

– Jag har stor respekt för den värld Lindgren har skapat men jag vill förstås göra en modern Ronja som känns aktuell. Vridläktaren känns som en rolig utmaning, säger Zilliacus.