Hoppa till huvudinnehåll

Mera käpp för arbetslösa: Sök ett jobb i veckan eller förlora stödet

Te-tjänsternas applikation i en mobil.
Det ställs allt högre krav på arbetssökande, trots att regeringen redan fått kritik för aktiveringsmodellen som trädde i kraft i januari. Te-tjänsternas applikation i en mobil. Bild: Petteri Sopanen / Yle arbetssökning,arbetslöshet,mobiltjänster,arbetskrafts- och näringscentraler,te-centralen

Mitt i proteststormen mot aktiveringsmodellen – som mött ett enormt motstånd – lägger regeringen i ytterligare en växel för att skärpa villkoren för arbetslösa.

Arbetslösa kommer att vara tvungna att söka minst ett jobb i veckan om de vill få sina stöd, föreslår regeringen.

Kravet gäller inte för de som deltar i karriärträning, arbetskraftsutbildning eller studier godkända av arbets- och näringsbyrån.

Karenserna är femfaldiga i Finland i jämförelse med i Sverige― STTK:s chefsekonom Ralf Sund

Om inget av villkoren uppfylls dras den arbetssökandes stöd in i 60 dagar. Det här är att kuva arbetslösa, säger Ralf Sund, tjänstemannaorganisationen STKK:s chefsekonom.

- Karenserna är femfaldiga i Finland i jämförelse med i Sverige. Gör man sig skyldig till snedsteg tar de bort pengarna i två månader.

Sund förvånar sig över tidpunkten, bara veckor efter att den illa omtyckta aktiveringsmodellen trätt i kraft.

Ralf Sund, en äldre man med kort grått hår och kort grått skägg. Han har en randig skjorta på sig. Han står framför ett fönster med stadsutsikt.
Ralf Sund. Ralf Sund, en äldre man med kort grått hår och kort grått skägg. Han har en randig skjorta på sig. Han står framför ett fönster med stadsutsikt. Bild: Yle/ Jaani Lampinen Ralf Sund

Ett medborgarinitiativ mot aktiveringsmodellen fick de 50 000 underskrifter som behövs för att riksdagen måste behandla det efter en knapp vecka.

Modellen, som ställer stora krav på arbetssökande, stötte på fränt motstånd eftersom kraven upplevdes av många som allt för svåra.

"Käpp i stället för morötter är fel"

Modellen ställer särskilda krav på hur mycket en arbetslös måste arbeta och utbilda sig för att få ta del av arbets- och näringsbyråns tjänster.

Man har valt fel linje, när man valt käppen i ett läge där morötter och stöd skulle ge bättre resultat― Harri Melin, professor i sociologi

Nu vill regeringen alltså komplettera de här kraven med ytterligare villkor, det vill säga en arbetsansökan i veckan.

Harri Melin, professor i sociologi vid Tammerfors universitet, tycker det här är helt fel verktyg för att få arbetslösa tillbaka i arbetslivet.

- Man har valt fel linje, när man valt käppen i ett läge där morötter och stöd skulle ge bättre resultat.

Konsekvent linje

Också innan de här nya kraven och aktiveringsmodellen har Sipiläs regering hyvlat friskt i arbetslösas tjänster. Ifjol minskade antalet dagar man får inkomstrelaterat arbetslöshetsstöd med hundra dagar.

Regeringen har också frusit stödens index.

Regeringen har bjudit arbetslösa på väldigt lite morötter de senaste åren. Senast var då Lex Lindström trädde i kraft i somras. Den lagen ger långtidsarbetslösa rätt till pensionsstöd.

Artikeln baserar sig på Työttömän elämä kiristyy: Kahden kuukauden karenssi, jos ei hae vähintään yhtä työpaikkaa viikossa skriven av Kristiina Tolkki.

Läs mera:

Vad innebär den omtvistade aktiveringsmodellen? Vi listar 6 viktiga punkter

Den nya lagen om arbetslöshetsskydd som riksdagen godkände strax före jul har väckt kraftig kritik. Men vad innebär den så kallade aktiveringsmodellen egentligen? Vi listar de centrala punkterna.

Läs mera:

100 000 namn mot aktiveringsmodellen för arbetslösa

Medborgarinitiativet mot aktiveringsmodellen för arbetslösa har samlat över 100 000 underskrifter.