Hoppa till huvudinnehåll

Munviga Ekenäskillar satsar på seger i debattävling

Odin Grönroos, Milton Bäcksbacka och Mehdi El Moutacim
Från vänster Odin Grönroos, Mehdi El Moutacim och Milton Bäcksbacka Odin Grönroos, Milton Bäcksbacka och Mehdi El Moutacim Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ekenäs,debatt,tävlingar,Västnyland,Mehdi El Moutacim

De är envisa, de är modiga, de vågar öppna munnen och har starka åsikter. Det här gör gymnasiestuderandena Odin Grönroos, Milton Bäcksbacka och Mehdi El Moutacim till goda debattörer.

Grönroos, Bäcksbacka och El Moutacim utgör Ekenäs gymnasiums munviga lag i årets debattävling för studerande i gymnasier och inom yrkesutbildningar.

Ekenäslaget vann en deltävling och tog sig till finalen som hålls i Tölö gymnasium i Helsingfors i morgon. I finalen möter Ekenäslaget Vasa gymnasium, Pargas svenska gymnasium och Borgå gymnasium.

- Vi kommer absolut att vinna, säger en självsäker Bäcksbacka.


Evenemanget ordnas av Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS r.f. och Svensk Ungdom.

I domarpanelen sitter i år Sylvia Bjon (HBL), Stan Saanila (Monumental Produktion), Bicca Olin (FSS) och Christoffer Ingo (SU).

Debatten leds av Rikhard Husu från Svenska YLE.

Lär dig argumentera

För att bli en bra debattör gäller det att kunna argumentera, poängterar Bäcksbacka.

Hur blir man bra på att argumentera då? Frågan går till El Moutacim?

- Jag är själv jätteenvis. Jag håller starkt fast i det jag har börjat argumentera för. Genom att göra research och fördjupa sig i det här så lär man sig mera. Man kan framföra bättre poänger och på så sätt lär man sig att bättre argumentera för det man står, förklarar El Moutacim.

Mikaela Hemmälin
Mikaela Hemmälin är lärare modersmål. Mikaela Hemmälin Bild: Christoffer Westerlund / Yle lärare,Västnyland,modersmålet (läroämnen),mikaela hemmälin

Också i undervisningssituationer i gymnasiet övar studerandena muntliga färdigheter, påpekar Mikaela Hemmälin.

- Vi övar nog det här att hålla muntliga anföranden och att diskutera tillsammans.

Att kunna byta sida

I debattävlingen gäller det att också kunna debattera emot sina egna åsikter. Hur svårt är det?

- Det är ju jättesvårt. Speciellt när det gäller lite mer personliga ämnen. Det är bara att bita ihop och låtsas. Man får absolut inte visa att man egentligen tycker annorlunda. Man får helt enkelt samla och försöka komma ihåg de bästa punkterna som någon annan har använt och lyfta upp dem.

Två kvinnor som grälar och en domare som sitter mitt emellan dem.
Två kvinnor som grälar och en domare som sitter mitt emellan dem. Bild: © Occupation / Alamy Stock Photo påståenden,Beslut,teamarbete,diskussion

Att tvingas argumentera mot sina egna åsikter är ju bra, tillägger Bäcksbacka.

- Man får ju perspektiv på vad motståndarsidan tycker. Det är intressant och ger ganska mycket.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland