Hoppa till huvudinnehåll

Öst återvänder till Finland – Jaroprodukten klar för SJK

Jesse Öst blev Degerfors poängräddare på stopptid.
Jesse Öst spelade senast ligafotboll 2015 i Jaros tröja. Jesse Öst blev Degerfors poängräddare på stopptid. Bild: All Over Press Jesse Öst

Efter två säsonger i Sverige vänder Jesse Öst hemåt. Men ända hem till Jakobstad kommer han inte. Målvakten har kritat på för SJK. "Jag vill spela i en klubb som vill vinna titlar", säger han.

Efter Jaros degradering till division 1 hösten 2015 valde Jesse Öst att lämna sin moderklubb. Efter två säsonger i Superettanlaget Degerfors, där han har varit lagets förstemålvakt, väntar en återkomst till finländsk fotboll.

Valet föll på SJK. Öst har skrivit på ett tvåårigt kontrakt med Seinäjokiklubben. Dessutom finns en option för två säsonger till.

– Jag valde SJK tack vare deras framtidsplaner för mig. Jag vill spela i en klubb som vill vinna titlar. Jag gillar lagets spelstil och dessutom känner jag tränarna från tidigare, säger Öst till klubbens webbplats.

Besökte också norsk klubb

Öst erbjöds ett nytt kontrakt av Degerfors efter förra säsongen, men valde att tacka nej. Han tränade med SJK i december och bekantade sig dessutom med Kongsvinger, ett lag i den näst högsta serien i Norge.

Till slut valde Öst att återvända till Finland.

– Jag har en väldigt bra känsla och väntar redan nu på att säsongen ska börja på allvar. Både jag och laget har höga målsättningar.

Samtidigt meddelade SJK också att Teppo Marttinen ansluter till laget. Han spelade i fjol ligafotboll i JJK.

Tuff konkurrens

I och med att SJK sedan tidigare hade Estlands landslagsmålvakt Mihkel Aksalu och unge Paavo Valakari i truppen, ser klubbens målvaktsläge riktigt konkurrenskraftigt ut.

– Målvaktsposten är i ett utmärkt läge. Jag är väldigt nöjd med att vi fick in både Jesse och Teppo, säger SJK-tränaren Tommi Kautonen.

SJK startar sin försäsong på allvar den 21 januari. Då inleder laget gruppspelet i finska cupen mot PKKU. Under cupgruppspelet kommer Östs SJK bland annat att ställas mot hans moderklubb Jaro.

Läs mera:

"Lilla Jesse från Sandsund" söker nya utmaningar – vill vara en viktig spelare

Målvakten Jesse Öst spelade 50 matcher på två säsonger för Degerfors i Superettan. Nu är 27-åringen ute efter nya utmaningar som en mer mogen och rutinerad burväktare. Flera klubbar i både Finland, Sverige och Norge har visat intresse.

Läs också