Hoppa till huvudinnehåll

Prekärt läge för Björndalen – OS-drömmen nära att spricka: "Har inte presterat"

Ole Einar Björndalen.
Ole Einar Björndalen har en knackig säsong bakom sig och är långt från en OS-plats. Ole Einar Björndalen. Bild: All Over Press Ole Einar Bjørndalen

Sjunde raka OS-starten är långt borta för Ole Einar Björndalen. Den norske skidskyttelegendaren sköt bort sig i dag. Igen. ”Jag kan inte blanda mig i OS-uttagningen”, säger Björndalen.

I slutet av januari fyller Ole Einar Björndalen 44 år. Han hade hoppats på en tidig present i form av en plats i den norska skidskyttetruppen till OS.

Nu ser det mörkt ut. I dag blev han 42:a i Ruhpoldings distanslopp – en bekant visa för norrmannen.

46:e, 52:a, 36:e och 42:a är hans fyra senaste världscupplaceringar. Två 18:e platser är det bästa han har nått i vinter.

– Efter tredje skyttet var det kört i dag. Det började bra och kroppen svarade som jag hade förväntat mig, men efter sista stående skyttet var jag helt borta ur leken, säger han till NRK.

Är inte utesluten

Han säger att han inte tänker för mycket på framtiden – eller enklare sagt OS.

– Jag kan inte blanda mig i OS-uttagningen. Det får ni ta med tränarna.

Landslagschefen Per Arne Botnan utesluter inte Björndalen från OS.

– Vi har några medaljkandidater som är klara, men sedan finns det två–tre åkare som vi måste fundera på. Det handlar om vad vi behöver i truppen. Ole Einar är med i diskussionen.

Har tagit 58 medaljer

Björndalen är enligt alla måttstockar en legendar i skidskytte. I dag gjorde han sin 575:e världscupstart – norrmannen har hållit på sedan säsongen 1992–1993 – och har 94 segrar i skidskyttevärldscupen.

På mästerskapssidan är hans saldo makalöst. Han har totalt tretton OS-medaljer – åtta av dem guld (bland annat två från Sotji-OS 2014) – och hela fyrtiofem VM-medaljer (tjugo av dem är guld). Förra vintern tog han sin senaste VM-medalj, ett brons i jaktstart.

Nu fruktar han att hans sjunde raka OS-start – Björndalen har varit med i varje olympiskt spel sedan Lillehammer 1994 – är långt borta.

– Givetvis gör jag det. Jag har inte presterat. Jag är inte nöjd med det här och vet att jag kan bättre.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport