Hoppa till huvudinnehåll

Raseborg backar med sparplaner - bildningen vill ha tillbaka chefstjänst

Snappertuna skola.
Både en svensk och en finsk undervisningschef behövs eftersom beslutet om skolnedläggningarna inte gick vägen. Det anser tjänstemännen i Raseborg. Snappertuna skola. Bild: YLE/Monica Slotte snappertuna skola

Det går inte som tänkt med planen att spara bort chefstjänster i Raseborg.

Tanken var att bildningssektorn efter skolnedläggningar och andra sparåtgärder sparar genom att dra in den andra undervisningschefens tjänst.

Sektorn skulle klara sig med bildningsdirektör och en undervisningschef. Modellen skulle tas i bruk först i höst.

Men då den svenska undervisningschefen Maj-Len Engelholm i våras sade upp sig, beslutade bildningsnämnden att ingen anställs i stället för henne.

I stället skulle den finska undervisningschefen Jukka Hautaviita sköta också Engelholms uppgifter.

Besluten om skolnedläggningar gick ändå aldrig vägen. Nu anser tjänstemännen att det behövs både en finsk och en svensk undervisningschef igen.

Bildningsnämndens svenska sektion ger sitt utlåtande till saken på torsdag. Förslaget till utlåtanden är att bildningen återgår till den gamla förvaltningsmodellen med två undervisningschefer.

Uppdatering klockan 12:40 den 12 januari 2018. Bildningsnämndens svenska och finska sektion gav utlåtanden i frågan på sina respektive möten igår. Enligt utlåtandena vill båda sektioner återgå till förvaltningsmodellen med två utbildningschefer.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland