Hoppa till huvudinnehåll

Sverige sänker vaccinationsåldern i mässlingsdrabbat område

En läkare förbereder vaccinationsspruta för en baby.
En läkare förbereder vaccinationsspruta för en baby. Bild: VOISIN/PHANIE/REX/All Over Press babyer,läkare,medicin,moderskap,barnsjukdomar,barnläkare,vaccinering,vaccin,småbarn

Barn i Västra Götalandsregionen ska nu få den första sprutan mot mässling tidigare på grund av det stora utbrottet i området, rapporterar Sveriges Radio.

Den första vaccinationssprutan mot mässling, påssjuka och röda hund ges normalt vid 18 månaders ålder, men smittskyddsenheten i Västra Götalandsregionen har nu beslutat att ge den första vaccinationssprutan till barn redan vid ett års ålder.

– Vi tar det här beslutet nu för att små barn som inte är vaccinerade är en riskgrupp för att få mässling och vi har haft flera fall både i sjukvården och i samhället. Det är en åtgärd för säkerhets skull, säger Ann Sofie Cavefors, barnhälsovårdsöverläkare i Göteborgs- och Södra Bohuslän, till Sveriges Radio.

Hittills har 23 personer insjuknat i utbrottet i Västra Götaland och myndigheterna räknar med att smittan fortsätter spridas. Hälsomyndigheterna i övriga delar av Sverige följer noga med läget i regionen och justerar vaccinationsåldern vid behov.

Mässling extra farligt för småbarn

Mässling är en extremt smittsam och allvarlig sjukdom, främst för att den slår ut immunförsvaret vilket kan leda till allvarliga följdsjukdomar.

– Om man drabbas av mässling som liten så riskerar man att drabbas av komplikationer i större utsträckning i form av sekundära infektioner som lunginflammation eller hjärninflammation, säger Ann Sofie Cavefors till Sveriges Radio.

Sverige är officiellt fritt från mässling enligt Världshälsoorganisationen WHO och de få personer som ändå insjuknar har som regel smittats utomlands.

Det är mycket osannolikt att sjukdomen skulle kunna få fäste i landet eftersom de flesta är vaccinerade.

Läs mera:

vaccin

Snart införs obligatorisk vaccination för vårdpersonal - vaccinationsvägrare kan få sparken

Från och med mars blir det obligatoriskt med vaccinationer för vårdpersonal som arbetar med personer i högriskgrupper. En infektionsläkare på Barnkliniken säger att influensavaccin är nödvändigt då man arbetar med sjuka barn.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes