Hoppa till huvudinnehåll

SVT: Att filma på olycksplatser kan nu leda till straff i Sverige

Ambulans på gågatan i Åbo.
Ambulanspersonalen i Sverige är väldigt nöjd över den nya lagen, som förbjuder filmande på olycksplatser. Ambulans på gågatan i Åbo. Bild: Yle/Linus Hoffman ambulanser,Ambulans,akutvård,olyckor,olycka

Den 1 januari trädde en ny lag i kraft i Sverige mot olaga integritetsintrång. Det här betyder att det blir straffbart att filma på olycksplatser, något som ambulanspersonal i Sverige tagit emot med öppna armar.

Straff kan komma att delas ut för filmer från olycksplatser där utsatta personer syns. Ambulanspersonalen i Sverige hoppas nu att det här är ett första steg på väg mot fullständigt fotoförbud på olycksplatser.

– Det finns nu en risk att vid spridning av bilderna bli åtalad och straffad. Det är inte ett rent fotoförbud, men ett steg i rätt riktning. Det är så vi tolkat nya lagen, och jag vet att även Räddningstjänsten har tolkat likadant, säger ambulansförbundets ordförande Gordon Grattidge till SVT.

Gattridge säger också att han hoppas att den nya lagen avskräcker människor från att filma eller fotografera på olycksplatser.

Vapen mot hämndporr

Lagen är också ett nytt slagträ i kampen mot "hämndporr", det vill säga publicering av intima bilder eller filmer utan samtycke, ofta i kränkande syfte.

Lagen gäller även andra kränkningar på nätet, och över huvud taget spridning av material från olyckor där enskilda personer.

Enligt SVT kan det nya brottet ge allt från böter till fängelse.

Källa: STT, SVT

Läs också