Hoppa till huvudinnehåll

Tränaren Toni Roponen: Matti Heikkinen är fortfarande bara 24 år gammal

Matti Heikkinen på gott humör i vintrigt landskap på Olos.
Matti Heikkinen har tagit fyra VM-medaljer. Matti Heikkinen på gott humör i vintrigt landskap på Olos. Bild: Yle Matti Heikkinen

Matti Heikkinen är egentligen bara 24 år gammal. Han är 24 till sin "träningsålder". Det är tränaren Toni Roponens kristallklara analys om sin 34-åriga stjärnadept. Han och Matti har redan en mer än 16 år lång gemensam tid bakom sig. En exceptionellt lång resa tillsammans.

Roponen klarar utan omvägar av att motivera sin ganska förvånande uppfattning. Han utgår ifrån att det finns en övre gräns för hur mycket en uthållighetsidrottare kan träna vettigt under sin karriär. Och Matti Heikkinen har inte alls sin kilometerkvot fylld, småler Toni Roponen.

Fyllda kilometerkvoter

Det har däremot redan en och annan av hans huvudkonkurrenter, de övriga elitåkarna på herrsidan. De är kanske i 25-årsåldern men är 30–33 år gamla till sin träningsålder, slår Roponen fast. Kvoten börjar vara fylld.

Både idrottaren själv och coachen är övertygade om att Matti Heikkinen idag är en klart bättre längdåkare än han var då han vann sin VM-titel i Oslo år 2011. Enligt alla tänkbara sätt att mäta. Det visar också alla de tester på matta som Heikkinen åker snart sagt varje vecka på KIHU nära hemmet i Jyväskylä.

Slumpen gäller inte

Det som också har möjliggjort den fortfarande pågående förändringen av Heikkinen är deras sätt att jobba. Deras rättesnöre är att absolut ingen utveckling kommer till av misstag. Toni reagerar på varje detalj. Matti är naturligtvis väldigt analytisk och så systematisk man bara kan.

Så extrem början

Det sägs ofta att Heikkinen är annorlunda. Och visst är han det, inte minst fysiologiskt som uthållighetsidrottare. Hans bakgrund har format honom. I junioråldern tränade han ovanligt högintensivt hemma i Kajanatrakten.

Som vuxen fick han börja bygga upp sin grund igen. Toni Roponen såg ingen annan möjlig väg och så småningom anammade också Matti själv tankegångarna.

Fyra VM-medaljer

I Liberec år 2009 åkte han hem ett skrällbrons på 15 km klassiskt och därtill var han med om att ta brons i stafetten. Den första mars år 2011 på Holmenkollen firades han som världsmästare, också det på 15 klassiskt.

Följande medalj lät vänta på sig till den avslutande söndagen vid Lahtis-VM ifjol. Där spurtade han hem bronset på 50 km fri teknik.

Han har varit på väg hela tiden och han är det alltså fortfarande enligt de två som känner varandra så gediget. Framgångarna i världscupen har kommit i alla typer av lopp förutom i individuell sprint.

Djupdykningarna reduceras

Som alla vet har djupdykningarna också kommit, ibland då allting borde vara helt bra. Men de stora negativa överraskningarna har på senare år blivit betydligt färre. En stor orsak till det är just testerna på matta i labb som man under de senaste åren har använt sig av betydligt mera frekvent än tidigare.

Öppna sinnen

Matti Heikkinen sammanfattar själv: prestationsförmågan som sådan har utvecklats hela vägen från år 2014 och framåt. Medvetenheten om att man måste fungera med öppna ögon och vara utåtriktad och organiserad på samma gång är fundamental och väsentlig.

De allra bästa intresserar

Därför bodde Heikkinen också i Oslo under en period på våren år 2016 där han även tränade en hel del med det norska landslaget. Han var inbjuden och visste naturligtvis att norrmännen var lika intresserade av honom som han av dem.

Matti och Iivo Niskanen är de två finländska längdåkare som haft mest kontakt med de norska landslagsherrarna på senare år. Båda är naturligtvis under lupp överallt, eftersom båda är tongivande på sina bästa delar av skidkunnandet. Matti kanske framför allt i sin offensiva åkning uppför.

Se inslaget om Matti Heikkinen och Toni Roponen på väg mot OS här eller i programmet i Yle Fem onsdag 10.1 kl. 19.00.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport