Hoppa till huvudinnehåll

Asylsökande döps i simhall i Uleåborg - Kyrkostyrelsen kritiserar snabbdopen

Raksila simhall i Uleåborg
Raksila simhall i Uleåborg Bild: Pekka Loukkola / Yle Simhall

Ett speciellt fenomen har uppstått bland asylsökande som vill omvända sig från islam till kristendomen. De döps i rask takt av församlingar som inte hör till evangelisk-lutherska kyrkan. I Uleåborg har man använt en simhall för ceremonin.

Kyrkostyrelsen ställer sin mycket tvivlande till snabbdopen som de fria församlingarna förrättar, men kan inte göra annat än säga sin åsikt.

Dopp och dop i bassängen

Det speciella med dopen är att de som konvertererar inte har klart för sig till vilken religion de konverterar. Bibelintroduktionen är kort och sker på engelska. I Uleåborg har introduktionen följts av ett dopp i bassängen och några ord av pastorn.

Den oberoende församlingen Oulun Lähetysseurakunta sköter dopen i Raksila simhall under simhallens öppettider. Man försöker förrätta dopen under tider då simhallen har lite övriga besökare.

Ceremonierna var mycket enkla

I fjol döptes ett tiotal personer i simhallen, säger församlingens pastor, Jari Ruonala. De var alla asylsökande.

- Ceremonierna var mycket enkla. Det är ingenting att orda om. Saken har fått för stor uppmärksamhet, säger han.

Jacqueline Straub vill någon dag bli katolsk präst.
En person som döps av församlingen blir inte automatiskt medlem av kyrkan Jacqueline Straub vill någon dag bli katolsk präst. Bild: Yle/Johnny Sjöblom böner,kyrka,religion (fenomen),katoliker,katolicism,jacqueline straub

"Oroande fenomen"

Kyrkostyrelsens expert på flyktingarbete, Marja-Liisa Laihia, är bekymrad.

- Om de asylsökande upplever att de har döpts med en mycket snabb ceremoni och om de inte alls förstår vad de varit med om, så är det nog mycket bekymmersamt.

Dopet innebär att man konverterar till den kristna tron och blir medlem av en församling. I det här fallet vet människorna inte vad det är för ett samfund som utför dopet, och om det ens är frågan om en riktig församling, säger Laihia.

Pastor Jari Ruonala försvarar ändå dopceremonierna i simhallen.

- Det att folk döps betyder inte att de blir medlemmar i någon församling, säger han. Det är en skild sak att söka sig till en församling och bli medlem.

Förvirrande för de asylsökande

I Uleåborgs evangelisk-lutherska församling förstår pastor Árpád Kovács att de asylsökande kan känna sig förvirrade efter att de döpts av församlingen Oulun Lähetysseurakunta.

- Det betyder ju inte att de automatiskt blir församlingsmedlemmar i den evangelisk-lutherska kyrkan. Det kan komma som en total överraskning.

Marja-Liisa Laihia på Kyrkostyrelsen pekar på en annan olägenhet: de obefintliga bibelstudierna.

Bibel
Bibelstudierna för korta, anser Kyrkostyrelsen Bibel Bild: Yle/Andy Ödman bibeln

- Visst har vi haft människor med islamsk bakgrund som kommit till Finland också tidigare. Om de vill konvertera till kristendomen har vi alltid betonat att lärotiden, då man bekantar sig med Bibeln och den kristna tron, bör vara tillräckligt lång, flera månader till och med.

Pastor Ruonala i Oulun Lähetysseurakunta intygar att de går igenom Bibelns grundbudskap med de asylsökande som vill konvertera. En del förstår snabbare, andra långsammare.

De som behärskar engelska begriper snabbt vad det handlar om och de översätter budskapet till arabiska.

Hopp om asyl en orsak till omvändelsen

Laihia bedömer att det finns två orsaker till dopen. Den ena orsaken är ett uppriktigt intresse för kristendomen, den andra ett sista halmstrå för att få asyl.

Ett sista halmstrå för att få asyl

Enligt henne har de oklara dopen också blivit ett huvudbry för Migrationsverket, och skadar evangelisk-lutherska kyrkans trovärdighet.

I simhallen i Raksila i Uleåborg kom det som en total överraskning att församlingen döper människor i simbassängen.

- Det tycks ha skett så diskret att vi inte har märkt det, säger simhallens disponent Jari Leviäkangas. Men här måste vi använda sunt förnuft, säger han. Om saken blir aktuell en gång till så måste vi nog påpeka att simhallen är till för att simma.

Det var Kotimaa24 och Kotimaa Pro som var först med nyheten.

Ett ljus.
Ett ljus. Bild: EPA/WAEL HAMZEH sorg
  • JYP-fostrade backar skrev kontrakt med NHL-lag

    Honka återvänder till Dallas, Niku fortsätter i Winnipeg.

    De JYP-fostrade backarna Julius Honka och Sami Niku har var för sig skrivit under NHL-kontrakt. Honka återvänder till Dallas Stars medan Niku fortsätter i Winnipeg Jets.

  • Våldsamma protester mot coronarestriktioner i Italien - uppdämd social oro skakar alla stora städer

    Unga lider särskilt hårt då ekonomin drabbas av corona.

    Protester mot nya coronarestriktioner skakar alla större städer i Italien. Från Turin i norr till Neapel i söder har ilskna, frustrerade och coronatrötta italienare gått ut på gatorna för att protester. Det har förekommit skadegörelse och våldshandlingar samt spekulationer om att maffian, högerextremister och fotbollshuliganer ligger bakom protesterna. Men faktum är att det handlar om en uppdämd social oro som nu får utlopp.

Läs också