Hoppa till huvudinnehåll

Borgå gymnasiums dynamiska trio vann årets debattävling

Vinnarna i debattävlingen 2018 från Borgå gymnasium.
Frida Sande, Antonia Holmgren och Evelina Jåfs vann årets debattävling. Vinnarna i debattävlingen 2018 från Borgå gymnasium. Bild: Sofia Jern Tölö gymnasium,Helsingfors,samtal,debatt,tävlingar,Finlands svenska skolungdomsförbund,Svensk Ungdom,Borgå gymnasium,Grundskolor och gymnasier,Evelina Jåfs

Borgå gymnasium har vunnit årets Debattävling 2018. Finalisterna vann över Ekenäs gymnsium i en debatt om basinkomst.

Frida Sande, Antonia Holmgren och Evelina Jåfs från Borgå gymnasium vann finalen i debattävlingen mellan finlandssvenska gymnasier och yrkesskolor. Finaldebattens tema var basinkomst.

– Jag är mållös! Vi hade inte alls förväntat oss det här, säger Frida Sande.

Vägen till finalen

- Laget var sjukt bra. De var det starkare laget i alla debatter trots hårt motstånd, i synnerhet av Vasa gymnasium, säger modersmålsläraren Rolf Blauberg som följde med i publiken.

I semifinalen segrade Borgå gymnasium över Vasa gymnasium i en debatt om huruvida presidenten borde få mera makt.

När Ekenäs gymnasium sedan slog Pargas svenska gymnasium i en debatt om Nato-medlemskap var finalisterna klara.

Motargument hela vägen

Borgå gymnasiums trio debatterade mot förslagen i debatten både om presidentens makt och om basinkomst.

- I fråga om presidentens maktbefogenheter lyckades BoGys lag argumentera så att motståndarna sedan inte kunde precisera på vilken punkt man borde utöka maktbefogenheterna, säger Blauberg.

I debatten om basinkomst lyckades Borgålaget sedan påvisa att motståndarna hade tappat bort sig i sin argumentation och glömt bort vad de egentligen debatterade om.

- Våra debattörer hade bra koll på hur de byggde upp sin argumentation och var sedan svåra att möta. De var också bra på att lyssna, analysera och reagera på vad motståndarsidan sade.

Antonia Holmgren, Evelina Jåfs och Frida Sande från Borgå gymnasium som är i finla i den finlandssvenska debattävlingen
Vinnarna åker till Bryssel. Antonia Holmgren, Evelina Jåfs och Frida Sande från Borgå gymnasium som är i finla i den finlandssvenska debattävlingen Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Borgå gymnasium,samtal,debatttävling

Det vinnande laget belönas med en studieresa till Bryssel.

Syftet med den årliga debattävlingen är att ge ungdomar möjlighet att öva sig på att debattera, och även att ge samhällsfrågor större utrymme i skolorna.

Juryn bestod av reporter Sylvia Bjon från Hufvudstadsbladet, Stan Saanila från Monumental Produktion, Bicca Olin från FSS och Christoffer Ingo från SU. Debatten leddes av Rikhard Husu från Svenska Yle.

Lovisa gymnasium vann fjolårets debatttävling.

Debattävlingen ordnas av Finlands Svenska Skolungdomsförbund och Svensk Ungdom. Tävlingen hölls i Tölö gymnasium i Helsingfors.