Hoppa till huvudinnehåll

Fastighetsförmedlare: Förra året var ett rekordår - svackan har definitivt svängt

Lea Adolfsson och Sebastian Karjalainen på Kungsgatan i Ekenäs.
Glada miner: Fastighetsförmedlare Lea Adolfsson och Sebastian Karjalainen säljer flera fastigheter än tidigare i Västnyland. Lea Adolfsson och Sebastian Karjalainen på Kungsgatan i Ekenäs. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Ekenäs,lea adolfsson

Bostadsmarknaden har börjat röra på sig också i Västnyland. Förra året var ett rekordår, säger fastighetsförmedlare Sebastian Karjalainen.

Ekenäsbon Oscar Forsström är en av dem som nyligen har köpt ett hus. Han och hans sambo har under en längre tid följt med fastighetsmarknaden och förra året var det rätt tid att göra slag i saken.

I oktober blev han och hans sambo sedan husägare.

- Man märkte nog att det rörde på sig på marknaden. Men samtidigt finns det många hus som har varit länge på marknaden och som är svåra att sälja, säger han.

EIF:s målvakt Oscar Forsström.
Oscar Forsström. EIF:s målvakt Oscar Forsström. Bild: YLE/Bubi Asplund Ekenäs IF,forsström oscar

Med två barn och ett tredje på kommande letade han och hans sambo efter ett tillräckligt stort hus till ett pris runt 200 000 euro. Också läget spelade en viktig roll, säger han.

- Vi kollade relativt brett på olika alternativ. Kombinationen av läget, pris och storlek var avgörande.

Mycket hus för en bra peng

Valet föll till sist på ett enplanshus i Österby i Ekenäs. Det är byggt på 1980-talet och behöver piffas upp en del. Samtidigt var det inte i behov av någon större renovering eller reparationer.

- Vi fick ganska mycket hus för pengen. Det var ett välbehållet hus till ett bra pris, så att vi hade möjlighet att göra de förändringar som vi behövde.

De har ändrat på en del ytor och förnyat badrum, men i övrigt har de inte gjort några stora förändringar.

Meningen är att Oscar Forsström den här månaden ska flytta in med sin familj i det nya huset.

Omsättningen har ökat enormt

För fastighetsförmedlare Sebastian Karjalainen har år 2017 varit det bästa sedan den ekonomiska depressionen stannade upp bostadsmarknaden år 2008.

- Det har varit ett superår för vår del och det har varit en enorm ökning i omsättningen. Det visar att svackan nu har svängt.

Han ser inga indikationer på att räntorna skulle stiga och ser därför positivt också på framtiden.

Lea Adolfsson har varit fastighetsförmedlare i 22 år och hon håller med Sebastian Karjalainen. I våras var det tydligt att det hade skett en förändring efter en lugnare tid på bostadsmarknaden, säger hon.

- Fritidsfastigheterna blev efterfrågade i somras och den trenden har fortsatt. Då vet man att det finns pengar i rörelse.

Flera hus och lägenheter har också börjat komma till salu i Västnyland och de går rätt snabbt åt.

Samtidigt påpekar Lea Adolfsson att det fortfarande är viktigt att prissätta rätt och inte skapa för stora förväntningar hos försäljarna.

Folk vill inte renovera hus

Många äldre söker till exempel lägenheter i centrum av Ekenäs, medan barnfamiljer söker småhus utanför de absoluta stadskärnorna.

Och de som pendlar mot Helsingforshållet köper hellre hus i Karis eller Ingå.

I dag är utbudet på hus och lägenheter betydligt större än förr, säger Sebastian Karjalainen.

- Tidigare var det enklare att fatta beslut. Nu är utbudet enormt i Raseborg och många vill titta på tio objekt i stället för två till tre som tidigare. Det innebär att försäljningstiderna har blivit långa.

Hallonvägen i Gammelboda.
Barnfamiljer söker småhus lite utanför den absoluta stadskärnan. Hallonvägen i Gammelboda. Bild: Yle/Marica Hildén västnyland,Ekenäs

En annan förändring är att många köpare söker objekt som inte kräver några reparationer eller renoveringar, säger Lea Adolfsson.

- Förr kunde man köpa hus som inte hade så mycket bekvämligheter. Nu ska det vara färdigt renoverat.

Stora hus är svåra att sälja

Allra svårast är det att sälja småhus som är mellan 200 och 300 kvadratmeter stora och som ligger lite utanför centrum. Också dyra objekt över 300 000 euro är svåra är få att gå åt.

- De som har byggt stora hus på den gamla goda tiden har svårt att få det pris som de har tagit lån för. De får inte ekonomin att gå ihop, konstaterar Sebastian Karjalainen.

I dag är folk överlag mera realistiska än tidigare och vill inte ha större hus än de verkligen behöver, fortsätter han.

Det som både Sebastian Karjalainen och Lea Adolfsson önskar är att inflyttningen till Västnyland skulle öka. För tillfället är det främst ortsbor som köper hus och lägenheter.

- Klart att det finns icke ortsbor som också köper, men då handlar det mera om placeringslägenheter och fritidsbostäder, säger Sebastian Karjalainen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland