Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollens popularitet växer i USA – allt färre bryr sig om baseball

Matt Hedges och Gareth Bale.
Matt Hedges och Gareth Bale i en match mellan MLS-All Stars och Real Madrid sommaren 2017. Matt Hedges och Gareth Bale. Major League Soccer,Real Madrid,Gareth Bale,Matt Hedges

Fotboll intresserar allt fler i USA. En färsk gallupundersökning visar att grenens popularitet växer så det knakar, samtidigt som framförallt baseball är på väg nedåt.

Amerikansk fotboll är fortfarande överlägsen etta vad gäller sportkonsumtion i USA, även om grenen tappat lite jämfört med den senaste mätningen som gjordes för fyra år sedan.

Då uppgav 39 % att amerikansk fotboll var deras favoritgren medan det nu var bara 37 %.

I gallupen har man fått svara på vilken gren man helst följer med.

De största förändringarna syns i intresset för fotboll och baseball. Fotboll har gått upp från fyra till sju procent medan baseballen sjunkit från 13 till nio procent.

På basis av gallupen är fotboll den fjärde populäraste bollsporten i USA, tre procentenheter före ishockeyn på femte plats.

20182014Förändring
Amerikansk fotboll37 %39 %–2
Basket11 %12 %–1
Baseball9 %13 %–4
Fotboll7 %4 %+3
Ishockey4 %3 %+1

De yngre ser på fotboll och basket

Galluppen skvallrar om att det är mycket sannolikt att fotboll skulle passera baseball under de närmaste åren. Det här på grund av att det är de äldre generationerna som ser på baseball medan den yngre befolkningen dras till fotboll.

Elva procent av 18–34-åringar uppgav att antingen fotboll eller basket var deras favoritgren medan bara 6 procent av unga vuxna hade baseball som etta.

Det som gör fotbollens siffror ännu positivare är att det inte spelades något VM i fjol som skulle ha gett extra uppmärksamhet åt grenen. Dessutom misslyckades USA:s herrlandslag i att kvala in i sommarens VM i Ryssland.

En av utmaningarna för fotbollen i USA är ändå att Major League Soccer är den enda stora bollsportsproffsligan i Nordamerika som inte lockar världens bästa spelare, i motsats till NFL, MLB, NBA och NHL.

Källa: news.gallup.com

Läs också