Hoppa till huvudinnehåll

Gröt med rökt råg och kryddor

Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag?

Rökrostad råg används som grötris, man gör en sats som förvaras på burk och som används vartefter. Den här gröten blir en fullgod middag då den serveras med gräddfil, brynt smör och plommon- och äppelkompott.

Rökrostad råg

Ingredienser

  • 1 kg inhemsk hel råg
  • alspån

Gör så här

  1. Lägg rågen på plåt på nedersta falsen i 150c ugn.
  2. Värm alspån i torr panna.
  3. Tänd, släck med lock, placera pannan på galler ovanför plåten, ta bort locket och stäng ugnen snabbt.
  4. Rökrosta rågen i 30 minuter.
  5. Tag ut och pulsmixa rågen grovt.
  6. Lägg upp på ren burk och förvara torrt och svalt.
En glasburk med rökt råg i ett kök
En glasburk med rökt råg i ett kök Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,rökning,råg

Gröt på rökt råg och kryddor

Smakrik råggröt får mer smak när vi sjuder in kryddorna och krämar till den med mjölk. Syrlig gräddfil och saltknäckigt brynt smör till en söt fruktkompott gör den här kvällsgröten till nåt alldeles extra matigt.

Stjärnanis på ett fat i ett kök
Stjärnanis på ett fat i ett kök Bild: Yle/Carina Ahlskog Stjärnanis,Strömsö (tv-program)

Ingredienser

  • 2 dl inhemsk råg, rökrostad och grovmixad
  • 6 dl vatten
  • 7 dl mjölk
  • 1 st kanelstång
  • 1 st stjärnanis
  • ½ tsk salt

Gör så här

  1. Tillsätt råg, vatten och salt i en kastrull.
  2. Koka under lock tills vattnet kokt in.
  3. Tillsätt kryddor och mjölk.
  4. Sjud under omrörning till krämig konsistens.
  5. Servera med plommmon- och äppelkompott, gräddfil och brynt smör.

Plommon- och äppelkompott

Ingredienser

  • 100 g katrinplommon, tärnad
  • 100 g äpple, tärnad
  • 1 dl äppelmust

Gör så här

  1. Lägg katrinplommon, äpple och äppelmust i en kastrull.
  2. Koka under lock till krämig konsistens 8-10 minuter.
  3. Rör sönder frukterna till grovt mos.

Gott till råggröten

Kastrull med brynt smör i ett kök
Kastrull med brynt smör i ett kök Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Recept,Paul Svensson,smör

Ingredienser

  • 2 dl gräddfil, avrunnen
  • 1 dl brynt smör

Prova också med andra gryn

Det lönar sej inte att vara feg när det gäller gröt. Prova rökrosta andra sädesslag också, metoden fungerar lika bra på hela gryn av t.ex korn, spelt och bovete.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • En grönare chili con carne

    Bondbönor, grönsaker och svamp till en fin bit nötkött.

    Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

  • Kvällsgröt med rökt råg och kryddor

    Varför inte koka en god råggröt till middag?

    Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag?

  • Bröd med insektmjöl

    Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

    Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

  • "Zero waste" -sik

    Ät hela fisken!

    Ät hela fisken! Fenor, fjäll och ben har så mycket god smak som vi annars går miste om. Alla de olika delarna av fisken kan frysas in och tillredas senare.

  • Päron inkokta med gurkmeja

    Läcker dessert som står sig i kylen ett par månader!

    En underbart god och kryddig dessert, där lagen med fördel kan silas av och användas som sås till glass eller bas till glögg. Mums!

  • Inkokt sik med gurkmeja, fänkål och selleri

    Färsk gurkmeja för både färg och sting.

    Färsk gurkmeja ger intressant smak till både huvudrätt och dessert, en mycket användbar smak- och färgsättare alltså. Gurkmeja tjänar också väl istället för saffran, om man vill ha saffranets gula färg men inte smak.

  • Leftover Key lime pie

    Klassikern i ny tappning!

    Klassikern Key lime pie får sej ett ordentligt uppsving när vi gör pajbotten av bl.a torrt bröd och återstoden av ett kexpaket. Den blir fantastiskt fräsch med sin syrlighet och den smakrika bottnen, så lägg på kaffet, här ska det fikas!

  • Pärongranité

    Pauls pärongranité - en höjdare bland efterrätter.

    Pauls pärongranité - en höjdare bland efterrätter.

  • Julmaräng - utan ägg

    Pauls maräng är kryddig och frasigt spröd.

    Kikärtsspad ger sprödhet åt Pauls kryddiga maräng. Julgott som passar också för äggallergiker och veganer.

  • Pizzetta med jordärtskocka

    Ett vackert och snabblagat tilltugg.

    Åh, så liten - jag blir aldrig mätt, det var den minsta pizza jag någonsin sett!

  • Te som smakar jul

    En vanlig tisdag smakar toppen då hela julen finns i koppen.

    En vanlig tisdag smakar toppen då hela julen finns i koppen.

  • Strömsös söta julpudding

    Årets julkaka som du kan göra redan nu!

    Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.