Hoppa till huvudinnehåll

Gröt med rökt råg och kryddor

Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag?

Rökrostad råg används som grötris, man gör en sats som förvaras på burk och som används vartefter. Den här gröten blir en fullgod middag då den serveras med gräddfil, brynt smör och plommon- och äppelkompott.

Rökrostad råg

Ingredienser

  • 1 kg inhemsk hel råg
  • alspån

Gör så här

  1. Lägg rågen på plåt på nedersta falsen i 150c ugn.
  2. Värm alspån i torr panna.
  3. Tänd, släck med lock, placera pannan på galler ovanför plåten, ta bort locket och stäng ugnen snabbt.
  4. Rökrosta rågen i 30 minuter.
  5. Tag ut och pulsmixa rågen grovt.
  6. Lägg upp på ren burk och förvara torrt och svalt.
En glasburk med rökt råg i ett kök
En glasburk med rökt råg i ett kök Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,rökning,råg

Gröt på rökt råg och kryddor

Smakrik råggröt får mer smak när vi sjuder in kryddorna och krämar till den med mjölk. Syrlig gräddfil och saltknäckigt brynt smör till en söt fruktkompott gör den här kvällsgröten till nåt alldeles extra matigt.

Stjärnanis på ett fat i ett kök
Stjärnanis på ett fat i ett kök Bild: Yle/Carina Ahlskog Stjärnanis,Strömsö (tv-program)

Ingredienser

  • 2 dl inhemsk råg, rökrostad och grovmixad
  • 6 dl vatten
  • 7 dl mjölk
  • 1 st kanelstång
  • 1 st stjärnanis
  • ½ tsk salt

Gör så här

  1. Tillsätt råg, vatten och salt i en kastrull.
  2. Koka under lock tills vattnet kokt in.
  3. Tillsätt kryddor och mjölk.
  4. Sjud under omrörning till krämig konsistens.
  5. Servera med plommmon- och äppelkompott, gräddfil och brynt smör.

Plommon- och äppelkompott

Ingredienser

  • 100 g katrinplommon, tärnad
  • 100 g äpple, tärnad
  • 1 dl äppelmust

Gör så här

  1. Lägg katrinplommon, äpple och äppelmust i en kastrull.
  2. Koka under lock till krämig konsistens 8-10 minuter.
  3. Rör sönder frukterna till grovt mos.

Gott till råggröten

Kastrull med brynt smör i ett kök
Kastrull med brynt smör i ett kök Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Recept,Paul Svensson,smör

Ingredienser

  • 2 dl gräddfil, avrunnen
  • 1 dl brynt smör

Prova också med andra gryn

Det lönar sej inte att vara feg när det gäller gröt. Prova rökrosta andra sädesslag också, metoden fungerar lika bra på hela gryn av t.ex korn, spelt och bovete.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept