Hoppa till huvudinnehåll

Gröt med rökt råg och kryddor

Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag?

Rökrostad råg används som grötris, man gör en sats som förvaras på burk och som används vartefter. Den här gröten blir en fullgod middag då den serveras med gräddfil, brynt smör och plommon- och äppelkompott.

Rökrostad råg

Ingredienser

  • 1 kg inhemsk hel råg
  • alspån

Gör så här

  1. Lägg rågen på plåt på nedersta falsen i 150c ugn.
  2. Värm alspån i torr panna.
  3. Tänd, släck med lock, placera pannan på galler ovanför plåten, ta bort locket och stäng ugnen snabbt.
  4. Rökrosta rågen i 30 minuter.
  5. Tag ut och pulsmixa rågen grovt.
  6. Lägg upp på ren burk och förvara torrt och svalt.
En glasburk med rökt råg i ett kök
En glasburk med rökt råg i ett kök Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,rökning,råg

Gröt på rökt råg och kryddor

Smakrik råggröt får mer smak när vi sjuder in kryddorna och krämar till den med mjölk. Syrlig gräddfil och saltknäckigt brynt smör till en söt fruktkompott gör den här kvällsgröten till nåt alldeles extra matigt.

Stjärnanis på ett fat i ett kök
Stjärnanis på ett fat i ett kök Bild: Yle/Carina Ahlskog Stjärnanis,Strömsö (tv-program)

Ingredienser

  • 2 dl inhemsk råg, rökrostad och grovmixad
  • 6 dl vatten
  • 7 dl mjölk
  • 1 st kanelstång
  • 1 st stjärnanis
  • ½ tsk salt

Gör så här

  1. Tillsätt råg, vatten och salt i en kastrull.
  2. Koka under lock tills vattnet kokt in.
  3. Tillsätt kryddor och mjölk.
  4. Sjud under omrörning till krämig konsistens.
  5. Servera med plommmon- och äppelkompott, gräddfil och brynt smör.

Plommon- och äppelkompott

Ingredienser

  • 100 g katrinplommon, tärnad
  • 100 g äpple, tärnad
  • 1 dl äppelmust

Gör så här

  1. Lägg katrinplommon, äpple och äppelmust i en kastrull.
  2. Koka under lock till krämig konsistens 8-10 minuter.
  3. Rör sönder frukterna till grovt mos.

Gott till råggröten

Kastrull med brynt smör i ett kök
Kastrull med brynt smör i ett kök Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Recept,Paul Svensson,smör

Ingredienser

  • 2 dl gräddfil, avrunnen
  • 1 dl brynt smör

Prova också med andra gryn

Det lönar sej inte att vara feg när det gäller gröt. Prova rökrosta andra sädesslag också, metoden fungerar lika bra på hela gryn av t.ex korn, spelt och bovete.

Kommentarer

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Morotstartar med friterad kapris - gör en vegetarisk tartarbiff

    En förrätt helt i linje med hållbarhetstänk.

    Varsågod! Här får du den klassiska smakbilden av en vanlig oxtartar. Morotstartaren får rätt konsistens av att man bara sjuder moroten lätt. Tillsammans med sälta och knaprighet från kapris och bröd saknar man inte köttet alls.

  • Bygg färggrannt matjesglas lager på lager

    En gul ale lämpar sig bra för den här umamirika påskrätten.

    Piffa upp påskens sillrätt med att göra ett torn av matjessill. Läs också om vilken dryck lämpar sig för den umamirika påskrätten.

  • Lammbruschetta med morotstzatziki passar både som tilltugg och förrätt

    En bruschetta är en liten, frasig italiensk macka.

    En frasig liten macka, en bruschetta, med frisk och krämig morotstzatziki är en smakrik bas till tunna skivor rökt lamm. Tzatzikin är också ett utmärkt tillbehör även till annat kött, till grönsaksrätter eller varför inte till korv.

  • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

    Vegetarisk version på hot dog.

    Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

  • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

    Ett härligt alternativ till fiskbordet.

    Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

  • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

    Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

    Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

  • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

    Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

    Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

  • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

    Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

    Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.