Hoppa till huvudinnehåll

Hur garderar man sig mot bedragare? – infomöte för seniorer i Åbo en publikhit

Informationstillfälle om bedrägerier för seniorer i Åbo.
Föreläsningssalen i Huvudbiblioteket i Åbo var fullsatt. Informationstillfälle om bedrägerier för seniorer i Åbo. Bild: Yle / Mattias Simonsen publik

Det var trångt om saligheten då Fingerroos-stiftelsen, Åbo stadsmission, polisen och inrikesministeriet ordnade ett informationsmöte för seniorer i huvudbiblioteket. På agendan: Hur man garderar sig mot bedragare – och allmän diskussion om trygghet.

– Det är fullt, tyvärr, ekar det i huvudbibliotekets aula redan tio minuter före mötet ska köra igång.

Informationsmötet hade lockat en drös seniorer till huvudbiblioteket, vars personal tvingades avvisa intresserade utanför föreläsningssalen.

På plats fanns Fingerroos-stiftelsen, representanter för både Åbopolisen och Inrikesministeriet samt Åbo stadsmission.

– Som tur ordnar vi ytterligare tre likadana möten på andra håll under våren, konstaterar Annikka Lötjönen från stiftelsen.

Antalet misstänkta bedrägerier nästan fördubblats

Tillställningen kör igång och publiken får ta del av statistik om bedrägerier från tidigare år. Den totala mängden bedrägerier i hela landet har ökat från 20 380 till 40 416 på bara sju år och gällande personer över 65 år är antalet över 2 000.

Några matnyttiga tips för hur man kan skydda sig själv räknas upp.

Tips från informationstillfället

Fråga dig själv:
- Varför kontaktar någon just mig?
- Vad vill man egentligen ha av mig?
- Vad är det värsta som kan hända om jag gör det som de vill?

Bedragare utnyttjar ofta psykologiska knep:
- Man utnyttjar människors vilja att bli t.ex. rik/friskare snabbt och lätt
- Man utnyttjar finländarnas tillit i auktoritära figurer (polisen, kända varumärken)
- Man tvingar fram förhastade beslut genom att hävda att erbjudandet endast gäller en kort tid eller att det finns ett väldigt begränsat antal varor

Slutsatsen: Med bondförnuft klarar man sig hur bra som helst. Det gäller att inte dela med sig av varken bankkonto- eller kreditkortsuppgifter och aldrig förhastat teckna avtal eller ingå köp. Man ska också vara på sin vakt då någon obekant ringer på dörren eller står lite obekvämt nära då man tar ut pengar.

Nöjd arrangör

Efter drygt en och en halv timme är mötet över.

– Det gick mycket bra. Det var många som dök upp och var intresserade. Det handlar ju om viktiga saker, säger Lötjönen lättat.

Annikka Lötjönen.
Annikka Lötjönen. Annikka Lötjönen. Bild: Yle / Mattias Simonsen porträtt,annikka lötjönen

Visst var publiken intresserad. Framförallt kommissarie Jouko Nummela på Åbopolisen fick besvara flera frågor under tillställningens gång – om allt mellan himmel och jord. Inte bara bedrägerier.

Efter tillställningen stannar dessutom flera från publiken kvar för att personligen diskutera med kommissarien.

Nummela är ändå lugn. Det finns ingen speciell orsak att vara orolig bara för att man råkar bo i Åbo.

– Situationen i Åbo är stort sett den samma som i hela landet, helt procentuellt. Vi utreder inte heller några större seriebedrägerier för tillfället, med undantaget för sådana härvor som är riksomfattande. Men åldringar är inte speciellt utsatta, berättar Nummela för Yle Åboland.

Jouko Nummela svarar på frågor.
Kommissarie Jouko Nummela svarar på frågor. Jouko Nummela svarar på frågor. Bild: Yle / Mattias Simonsen Polis,Jouko Nummela

Varför är det då viktigt att ordna liknande informationstillfällen?

– Åldringar befinner sig allt mer på webben och därför är det viktigt att uppmärksamma dem om farorna som finns. Statistiskt sett faller seniorer dessutom allt oftare offer för bedrägerier. Därför är det viktigt att informera, säger Nummela.

Många åldringar känner sig otrygga

Frågar man Annikka Lötjönen handlar det hela mest om att ge åldringar en chans att vädra sina åsikter och frågor. Därför var också Fingerroos-stiftelsen aktivt med och ordnade mötet.

– Jag tycker det är viktigt att seniorer kan mötas och diskutera. Det är viktigt att de har något att göra, så att de kan tala om sina problem med andra, säger Lötjönen.

Har ni i stiftelsen uppfattat att det är många åldringar i Åbo som känner sig otrygga?

– Inte alla, men nog en del. Men det är ett problem. Man måste kunna tala med andra. Det måste vi ta på allvar, säger Lötjönen.

All information finns också på nätet

Vad var det som diskuterades under tillställningen då? Enligt kommissarie Nummela var det ett väldigt informativt paket – som också finns tillgängligt för dem som inte rymdes in i salen på onsdagen.

– Det är också bra att komma ihåg att det mesta som vi gick igenom idag också hittas på nätet, till exempel på polisens webbplats. Med sunt bondförnuft klarar man sig långt. En viktig tumregel är att man alltid ska kontakta någon bekant om man känner sig osäker inför till exempel ett köp, tipsar Nummela.

Vad skulle du själv säga att är det viktigaste att tänka på?

– Oberoende om vi talar om små eller stora summor pengar ska man alltid vara på sin vakt. Man ska aldrig dela med sig av sina kreditkorts- eller bankkontouppgifter. Sen lönar det sig att ha bankens telefonnummer sparade, så att man genast kan meddela dem om man misstänker att någon har tillgång till ens pengar, avslutar Nummela.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland