Hoppa till huvudinnehåll

Långa köer till barnatillsyningsmännen – gör läget spänt i skilsmässofamiljer

Kvinna och man promenerar med barnvagn på en frostig väg.
I Helsingfors och Vanda är den långa väntetiden till barnatillsyningsmännen mera en regel än ett undantag. Kvinna och man promenerar med barnvagn på en frostig väg. föräldrar,familj,Mamma,Pappa,barn,Barnvagn,nativitet,frost,höst,vinter,familjeliv,fritid,föräldraledighet,vårdledighet,småbarn,babyer,föräldraskap,parförhållande,promenera

I Helsingfors, Esbo och Vanda är det just nu flera månaders väntetid för att få träffa en barnatillsyningsman. De långa köerna gör läget spänt i skilsmässofamiljer och belastar barnskyddet.

Barnatillsyningsmännen hjälper föräldrar vid skilsmässor bland annat genom att komma överens om vårdnad och underhåll.

I Esbo är nästa lediga tid till en barnatillsynsman om fyra till fem månader, medan det är tre månaders kö till dem i Helsingfors och Vanda.

De långa köerna gör läget spänt i skilsmässofamiljer, vilket i sin tur leder till belastning på barnskyddet, familjerådgivningen och domstolarna. Det här upplevde man i alla fall ifjol i Esbo då köerna började växa.

Tidigare har man fått vänta på en tid i ungefär en månad. Situationen i Esbo kan delvis förklaras med att man sparade in på en av tjänsterna ifjol.

Inte fastställt i lag

I värsta fall kan barnen bli utan uppehälle på grund av resursbrist, eftersom exempelvis mindre bemedlade föräldrar inte får underhållsstöd av FPA utan en underskrift av barnatillsyningsmannen. Det kan också betyda att barnen inte ser den ena föräldern på fyra månader.

Det finns inte fastställt i lagen hur snabbt man borde ha rätt att träffa en barnatillsyningsman.

– Jag tycker det borde finnas ett servicelöfte som försäkrar att föräldrarna får träffa barnatillsyningsmannen inom en månad, säger Marjatta Karhuvaara som är chef för familjeärenden vid Esbo stad.

Ungefär 10-15 procent av de par som skiljer sig använder barnatillsyningsmännens tjänster. Många kommer överens om arrangemangen sinsemellan, utan att officiellt befästa kontrakt.

Mera regel än undantag

I Esbo finns det ändå ljus i tunneln, eftersom familjenheten fått lov att anställa en ny barnatillsyningsman.

I Helsingfors och Vanda är den långa väntetiden till barnatillsyningsmännen mera en regel än ett undantag.

I Helsingfors har behovet av tjänsten hela tiden ökat.

På Social och -hälsovårdsministeriet funderar man om det kunde skrivas in en tidsfrist i social- och hälsovårdsreformen. Specialexpert Kirsi Kaikonen säger att socialvårdslagen i alla fall ska uppdateras när det gäller vårdnads- och besöksärenden.

– Samtidigt kunde man undersöka möjligheten att skriva in en tidsperiod för hur snabbt man måste få träffa en barnatillsyningsman. Speciellt om det från fältet kommer mera tryck att ingripa i saken.

Yle Helsinki skrev tidigare om köerna till barnatillsyningsmännen:
Jonottaminen lastenvalvojalle on eroperheiden piina – Pahimmillaan lapsi ei tapaa toista vanhempaansa kuukausiin

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen