Hoppa till huvudinnehåll

Längre handläggningstider vid Vasa förvaltningsdomstol

Bild på amerikansk domarklubba som ligger på en lagbok
Bild på amerikansk domarklubba som ligger på en lagbok juridik (rättslära),USA,domarklubba

Antalet mål i Vasa förvaltningsdomstol minskade under fjolåret men behandlingstiderna förlängdes i genomsnitt. År 2016 var den genomsnittliga behandlingstiden 11,2 månader och 2017 hade den ökat till 11,4 månader

Vasa förvaltningsdomstol sköter i princip alla miljöärenden i landet. Under fjolåret var behandlingstiden 17,9 månader i genomsnitt för miljöärenden.

Personalstyrkan kunde bibehållas

Personalen vid förvaltningsdomstolen i Vasa uppgår till 75 personer och under fjolåret fanns ett hot om en personalminskning med 12 personer.

Det hotet kunde avvärjas och det skedde ingen personalminskning i samband med pensioneringar.

- Resultatförhandlingarna lyckades för vår del men för att förkorta behandlingstiderna till 6-8 månader i genomsnitt skulle vi behöva ett tiotal tjänster till, säger överdomare Jaakko Kellosalo.

Överdomare Jaakko Kellosalo vid Vasa förvaltningsdomstol.
Jaakko Kellosalo. Överdomare Jaakko Kellosalo vid Vasa förvaltningsdomstol. Bild: Yle/Anna Ruda jaakko kellosalo

- Miljöärenden är tidsdryga. Vi hade till exempel ett fall med över 100 punkter och besvär gjordes på samtliga tillståndspunkter.

Skatteärenden har den längsta behandlingstiden. Den ökade från 9,3 månader 2016 till 20,4 år 2017.

Målet för 2018 är att kön med gamla ärenden av samtliga kategorier som är äldre än ett år skulle minska från dagens 550 fall till 350 fall i slutet av det här året.

  • Djurens julfred omtyckt bland djurägare i Åbo

    Katter, hundar, kaniner och en häst deltog i evenemanget.

    Förr gick utlysningen av julfreden främst ut på att freda de vilda djuren i skogen. I över tio år har kyrkan i Åbo tillsammans med Åbo Djurskyddsförening utlyst djurens julfred också för husdjuren. Många trotsade kylan och besökte Mikaelskyrkan.

  • Simon Skrabb vill inte starta några rykten, men blickar redan vidare i karriären: "Tiden börjar ju vara inne"

    Har två år kvar på kontraktet med IFK Norrköping.

    Simon Skrabb sade redan när han flyttade från Jakobstad och FF Jaro till allsvenskan att Sverige bara är ett mellansteg på vägen. Hans dröm och mål är alltjämt spel i de större ligorna i Europa. Nu handlar det om att vara hel och spela så bra som möjligt så kan en massa grejer hända under året, säger Skrabb till Yle Sporten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten