Hoppa till huvudinnehåll

Mogen nykomling under suveränt ledarskap – Rasmus Tirronens annorlunda väg fram till ligaeliten

Rasmus Tirronen, TPS 2017.
Rasmus Tirronen har varit redo för ligaansvaret direkt. Rasmus Tirronen, TPS 2017. Bild: All Over Press Rasmus Tirronen,HC TPS (ishockey)

Genombrott genast under första FM-ligasäsongen – men så är inte Rasmus Tirronen heller någon vanlig nykomling. "Jag var 28 år när jag debuterade i landslaget så ingenting är för sent", säger TPS-tränaren Fredrik Norrena om den 27-åriga adepten.

– Det är en ganska lång färd, säger Rasmus Tirronen om vägen fram till en framstående FM-ligamålvakt.

Våren 2015 tecknade den odraftade Esbobon ett rookiekontrakt med NHL-klubben Carolina Hurricanes. Han hade flyttat till Nordamerika redan fem år tidigare och visat upp goda takter inom collegehockeyn.

– I A-junioråldern kände jag att jag ville få lite perspektiv och stack till Nordamerika. Jag tänkte att universitetsstigen skulle vara rolig – och det var den.

Det blev ett proffsår i Carolinas organisation – men inget NHL-genombrott. Efter ett dussin AHL-matcher återvände Tirronen hem till Esbo och det nya projektet Espoo United.

Plats öppnade sig plötsligt

På ett personligt plan gick comebacksäsongen utmärkt och Tirronen valdes till Mestis bästa målvakt. Bronslaget United led däremot av svåra ekonomiska problem och en ny flytt väntade.

– Vi hade lite flyt när vi fick in en så bra ersättare till Aleksandar och så snabbt, då ”Rasse” fanns tillgänglig i mitten av sommaren, berättar TPS målvaktstränare Fredrik Norrena.

Aleksandar Georgiev skrev på för New York Rangers i juli och TPS hade en plats ledig.

In klev Rasmus Tirronen.

Rasmus Tirronen, TPS 2017.
Rasmus Tirronen, TPS 2017. Bild: All Over Press / Jaakko Stenroos Rasmus Tirronen,HC TPS (ishockey)

– Då chansen öppnade sig behövde jag nog inte tänka två gånger. Det var bara att hastigt hitta bostad och börja flytta grejerna till Åbo, säger 27-åringen.

– Men som helhet skulle jag nog inte byta ut något. Jag har redan fått uppleva mycket tack vare ishockeyn, sett ganska mycket och fått en universitetsutbildning. Så man måste nog vara tacksam.

Norrena: Krävs en viss mental mognad

Varken Tirronen eller TPS har behövt ångra sig. I ligadebuten borta mot SaiPa i september höll Tirronen direkt nollan och han ligger i dagsläget femma i räddningsstatistiken (92,23 %) i ligan.

Oskari Setänen har stått två tredjedelar av matcherna hittills men utmanas allt starkare av Tirronen om förstamålvaktsposten.

– Man vill ju alltid ha mera och spela så mycket som möjligt. Om jag skulle gå runt och hoppas att jag är nummer 2 så kan jag redan nu säga att min karriär inte skulle bli så hemskt lång.

Rasmus Tirronen, TPS-HPK 2017.
Rasmus Tirronen har hållit nollan tre gånger på 14 matcher i FM-ligan. Rasmus Tirronen, TPS-HPK 2017. Rasmus Tirronen,HC TPS (ishockey),HPK

Tirronen säger att han inte direkt känner sig som en nykomling. Han beter sig inte heller som vilken gröngöling som helst, bekräftar Norrena som inte behövt köra in en darrig nybörjare i ligavardagen.

– Man märker att vissa spelare gått igenom såväl djupa dalar som höga höjder. De har en mer balanserad och bättre helhetsbild av livet som hockeyproffs, beskriver den tidigare landslagskeepern.

– När man kommer in som ung och hungrig kanske man inte stött på så jättemycket motgångar, utan varit en stjärnspelare i juniorerna eller liknande. Men konkurrensen på den här nivån är hård och det tar tid att utvecklas till en etablerad ligaspelare som håller hög klass kväll efter kväll.

Norrena menar att målvakter är extra utsatta eftersom varje misstag syns på resultattavlan. Pressen är stor.

– Det krävs en viss mental mognad för att man ska klara av det trycket.

”TPS-juniorerna har ingen ursäkt”

Det finns enormt mycket ledarskap hos ligatvåan TPS.

Chefstränaren Kalle Kaskinen har dels en trio meriterade ex-landslagslirare i Norrena, Sami Salo och Kimmo Rintanen som stöd i tränarstaben – och dels hittas ett koppel ledargestalter bland spelarna.

– Man kan inte säga tillräckligt mycket om Tomi Kallio, Eric Perrin, Ilari Filppula och Henrik Tallinder, säger Tirronen. Mycket av framgången är tack vare dem. De leder laget inifrån och gör ett helt suveränt jobb.

– De sätter en hög standard i den vardagliga träningen och juniorerna har ingen ursäkt att inte arbeta lika hårt. Passionen de har för TPS och logon på bröstet, den är helt enkelt otrolig. Det här är det bästa ledarskapet jag varit med om i något lag.

Framtiden skriven i stjärnorna

Fredrik Norrena, som redan vunnit flera FM-medaljer som 27-åring, säger att Tirronen nu bevisat att han håller hög FM-liganivå – och gör man det över en längre period öppnas nya dörrar.

– Jag var väl 28 år när jag debuterade i A-landslaget, så ingenting är för sent. Det är bara att tro och jobba hårt för sina drömmar. Det är skrivet i stjärnorna vart han kan ta sig.

Föregångaren Georgiev skrev på för Rangers… Hur lång är Tirronens väg till NHL?

– Det är svårt att säga. I den åldern är det förstås inte lätt att ta steget – men om till och med jag klarat av det så varför skulle inte Rasmus också göra det? Jag var väl omkring 30 när jag stack över. Ingenting är absolut omöjligt.

Rasmus Tirronen och Henrik Tallinder, 2017.
Rasmus Tirronen och Henrik Tallinder, 2017. Bild: All Over Press / Vesa Pöppönen Rasmus Tirronen,Henrik Tallinder,TPS (ishockey)

Tirronen konstaterar att han tar ett år i taget och största fokus just nu är att nå framgång med TPS – men han sticker inte heller under stol med att målsättningarna längre fram finns utanför Finlands gränser.

– Jag har ambitioner att spela på så hög nivå som möjligt och först måste man ta platsen som spelande målvakt i FM-ligan och göra ett bra jobb här. Nu har jag varit tvungen att vänja mig vid att inte spela varje kväll och det har varit nyttigt.

Detta inte minst ifall det blir aktuellt med ett nytt försök i NHL, dit han i så fall knappast skulle åka iväg som given etta. Man måste lära sig vara redo när chansen uppenbarar sig.

– Jag vet själv att jag kan spela på den nivån (NHL) och att jag kan vara bra på den nivån. Men man måste bevisa det varje dag, det räcker inte att man spelar en suverän match. Det bara räcker inte. Man måste spela bra matcher på rätta ställen och vara konstant.

Läs mera:

Rasmus Tirronen har inte kommit till TPS för att sitta på bänken: Jag är här för att vinna

Från universitetsserien i USA, via AHL, till fostrarföreningen Espoo United – och nu till Åbo och TPS. Rasmus Tirronens senaste säsonger har minst sagt varit händelserika och nu är målvakten äntligen klar för spel på den högsta nivån i Finland. Målet är att få spela så mycket som möjligt, säger Tirronen till Yle Åboland.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport