Hoppa till huvudinnehåll

Nu bäddas det redan för sommaren: Kimitoön satsar på unikt fritidsmagasin

Pärmbild på Kimitoöns fritidsmagasin.
Pärmbild på Kimitoöns fritidsmagasin. Bild: Yle/Monica Forssell tidningar,Kimitoöns fritidsmagasin

Ute är det full vinter men inne på Kimitoöns kommunkansli Kemitra i Kimito går åtminstone en del av personalen redan i sommartankar.

- Det är den här tiden på året som vi gör intensivast med jobb när det gäller turismutveckling, säger turismchef Benjamin Donner.

- Allt måste vara färdigt till säsongen och man ska jobba hårt den här tiden på året.

Benjamin Donner,turistchef i Kimitoön.
Benjamin Donner har varit aktuell för tjänsten som turismchef i Raseborg men intygar att han jobbar kvar i Kimitoön där han säger sig stortrivas. Benjamin Donner,turistchef i Kimitoön. Bild: Yle/Monica Forssell benjamin donner

I handen har Donner ett exemplar av en tidning som nyligen kommit från tryck, nämligen Kimitoön365 – fritidsmagasin för Finlands finaste skärgård. .

Tidningen har tryckts upp i 30 000 exemplar och består av drygt 60 sidor vackra bilder, historier och tips på resmål i Kimitoöns kommun.

Tidningen är så gott som annonsfri och har bekostats av kommunen. Ungefär 5000 exemplar skickas ut till kommunens deltidsboende och en del packas med då Kimitoöns kommun nästa vecka styr kosan mot Helsingfors och resemässan.

- Det har funnits ett stort behov av att visa hur mycket det egentligen finns på ön. Tidningen presenterar de största turistföretagen och attraktionerna med den största ”wow”-effekten förklarar Donner och sveper ner en kopp kaffe.

- En jättefin och visuell tidning, berömmer Donner.

Något liknande har inte tidigare gjorts i kommunen.

Klippor och hav.
Klippor och hav. Bild: YLE/Monica Forssell Bengtskär,bengtskärs fyr

Intensivt arbete väntar

Framför sig har Donner en av årets brådaste veckor.

Veckan inleds med besök av researrangörer från Schweiz, Litauen, Estland, Kina och Ryssland och fortsätter i Helsingfors inför resemässan med uppemot fyrtio möten med researrangörer från andra håll i världen.

Donners roll är att på kort tid marknadsföra produkter som olika företag på Kimitoön säljer.

- Det främsta jobbet som vi inom Kimitoöns turismenhet gör är att försöka förlänga säsongen och försöka få hit turister utanför den egentliga säsongen och då handlar det om att försöka nå nya målgrupper. Vi jobbar med tysktalande researrangörer, asiatiska, brittiska, estniska, litauiska, ryska och så vidare.

- Det gäller att vara psykolog och på väldigt kort tid förstå vad de är ute efter.

På fredag öppnar resemässan för allmänheten och tillsammans med Pargas, Hangö, Raseborg, Salo och Egentliga Finland står Donner då tillsammans med kolleger från de andra kommunerna och olika företag i det så kallade skärgårdskvarteret och marknadsför skärgården.

Bland de produkter Donner gärna lyfter upp inför sommaren är den förlängda kustrutten.

Kustrutten skylt
Kustrutten skylt Bild: Yle/Monica Forssell kustrutten

Tidigare gick kustrutten från Salo till Kasnäs, men nu har cykelvägen knutits ihop med Raseborg och Hangö och i sommar kommer dessutom ett nytt fartyg, M/S Norrskär med plats för nästan hundra passagerare, att börja trafikera mellan Hangö, Bengtskär, Kasnäs och Örö.

- Det här har jag hoppats på länge, säger Donner.

M/S Norrskär börjar trafikera Hangö – Kasnäs tre dagar i veckan. Dessutom går det att ta sig smidigt från Hangö via Bengtskär och vidare till Kasnäs med Marine Lines och Wilson Charter.

I sommar kommer det också att lanseras nya busspaket, olika aktiviteter i naturen och vårutflykter till Bengtskär för att beundra häckande ejdrar.

Korrigering 11.1 kl 22.35 Fartygets namn har korrigerats.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland