Hoppa till huvudinnehåll

Polskt nej till lättnader i abortlagar - regeringen vill i stället skärpa lagarna ytterligare

Rörelsen "Låt oss rädda kvinnor 2017" demonstrerade mot skärpta abortlagar
Rörelsen "Låt oss rädda kvinnor 2017" demonstrerade mot skärpta abortlagar Rörelsen "Låt oss rädda kvinnor 2017" demonstrerade mot skärpta abortlagar Bild: EPA-EFE/PAWEL SUPERNAK Polen,abort

Polens parlament Sejmen har avvisat ett lagförslag som skulle ha lättat på landets strikta abortlagar.

Det konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) som har en klar majoritet i parlamentet vill i stället skärpa abortlagarna ytterligare efter att försök att införa ett totalt abortförbud misslyckades i fjol höstas.

Polen tillåter aborter endast i vissa speciella fall fram till den 12 veckan av graviditet.

Det styrande partiet röstade på onsdag kväll mot ett förslag om att alla aborter skulle tillåtas fram till den tolfte veckan.

Lagförslaget stöddes av folkrörelsen "Låt oss rädda kvinnor 2017."

- Vi förväntade oss aldrig att ledamöter från PiS skulle ha röstat annorlunda, säger vänsterledamoten Barbara Nowacka som lade fram lagförslaget som röstades ner.

- Vad som är värre är att de nu tänker arbeta vidare på ett lagförslag som tvingar kvinnor att föda foster vars öde ofta är att dö efter enorma lidanden, klagade Nowacka.

Jag funderar allvarligt på att flytta utomlands― abortförespråkaren Kamila Radecjka.

Inga aborter av deformerade foster

Den nuvarande lagstiftningen från år 1993 förbjuder alla aborter utom i fall av våldtäkt eller incest eller om graviditeten utgör en hälsorisk för mamman eller om fostret är allvarligt deformerat.

Regeringspartiet vill nu skärpa lagarna så att aborter inte är tillåtna om fostret till exempel lider av Downs syndrom.

De kontroversiella lagförslaget går nu vidare till fortsatt behandling och det anses ha en god chans att bli antaget.

Konservativa kristna aktivister som driver på lagförslaget, anser att abort av utvecklingsstörda foster är en typ av eugenik, eller "rashygien."

Enligt rörelsen "Stoppa aborter" utgjorde aborter av missbildade foster 96 procent av de omkring 1 000 aborter som årligen utförs i Polen.

Abortmotståndare från rörelsen Stoppa Aborter driver på ett lagförslag som skulle förbjuda alla aborter av missbildade foster
Abortmotståndare från rörelsen Stoppa Aborter driver på ett lagförslag som skulle förbjuda alla aborter av missbildade foster Abortmotståndare från rörelsen Stoppa Aborter driver på ett lagförslag som skulle förbjuda alla aborter av missbildade foster Bild: EPA-EFE/Tomasz Gzell POLAND OUT Polen,abort

Protester vid parlamentet

Både abortförespråkare och -motståndare protesterade utanför parlamentet under omröstningen, vilket påminde om de massdemonstrationer som hölls i höstas då regeringen försökte driva igenom ett totalförbud mot aborter.

- Jag funderar allvarligt på att flytta utomlands. Jag tycker verkligen om mitt land men det politiska klimatet har förändrats så mycket att jag inte kan föreställa mig att föda och uppfostra ett barn här, sade den 32-åriga abortförespråkaren Kamila Radecjka.

Abortmotståndaren Maciej Wiewiorka var av motsatt åsikt.

- Abort innebär att man tar livet av ett oskyldigt barn, ansåg Wiewiorka då hon demonstrerade i centrum av Warszawa.

Aktivisterna hävdar att en adress som kräver att aborter av missbildade foster förbjuds, samlade 830 000 namnunderskrifter på bara två månader.

Den konservativa presidenten Andrzej Duda som står nära den katolska kyrkan, har lovat att underteckna skärpt abortlagstiftning "för att häva rätten att döda barn med Downs syndrom."

Källor:AFP, Reuters