Hoppa till huvudinnehåll

Preventivmedelsapp anmäls i Sverige – 37 kvinnor blev oönskat gravida

Att använda digitala mobilapplikationer som preventivmedel blir allt vanligare.
Applikationen Natural Cycles klassades endast som en fertilitetsmonitor fram till 2017. I februari ifjol vann den preventilmedelsstatus inom EU. Att använda digitala mobilapplikationer som preventivmedel blir allt vanligare. digitalt preventivmedel

Då appen Natural Cycles slog igenom för ett drygt år sedan hyllades den och fick läkemedelsstatus. Nu pekar siffror på att den inte fungerar. Därför anmäls den till svenska Läkemedelsverket av Södersjukhuset i Stockholm.

Av över 600 kvinnor som ansökte om abort på grund av oönskad graviditet vid Södersjukhuset i Stockholm under hösten, var det 37 som använt appen Natural Cycles som preventivmedel, skriver SVT.

Detta fick varningsklockorna att gå igång på sjukhuset, som nu anmäler företaget bakom appen till Läkemedelsverket – som tillsammans med sina europeiska motsvarigheter godkände appen som preventivmedel för ett år sedan.

- Det är en ny metod och vi ser ett antal oönskade graviditeter, därför anmäler vi nu detta till Läkemedelsverket, säger barnmorskan Carina Montin på Södersjukhuset.

Metoden i fråga går ut på att kvinnan matar in information om bland annat kroppstemperatur i appen varje morgon. Montin menar att metoden tydligen inte är tillförlitlig, då 37 kvinnor ändå blivit gravida.

"Bättre än kondomer"

Då appen fick sin preventivmedelsstatus och slog igenom i början av 2017, talade experter om hur appen fungerar bättre än kondomer och hur den blir det efterlängtade slutet på hormonbaserade piller.

På sin hemsida och i applikationsbutikerna lovas ett skydd på 99 procent – vid "perfekt" användande.

Anmälningen som Södersjukhuset gjort vill att det faktiska skyddet undersöks av Läkemedelsverket, för att kartlägga om skyddet de facto är 99-procentigt.

En kvinna tar ett piller. Bilden från 1965.
Tidigare studier har visat att Natural Cycles har en effektivitet på 99 procent - medan till exempel p-piller ligger på 91 procent. En kvinna tar ett piller. Bilden från 1965. Bild: Yle P-piller,Preventivmedel,Kvinna

Skapad av CERN-forskare

Natural Cycles grundades av Elina Berglund och Raoul Scherwitzl och är världens första preventionsmedelsapplikation som är godkänd av myndigheter. Betaltjänsten har över en halv miljon användare.

Grundarna är fysiker från början. Berglund skapade appen efter att hon 2013 var en av nyckelpersonerna i teamet som hittade Higgsbosonen – den så kallade Gudspartikeln.

Till ägarna hör, förutom Berglund och Scherwitzl, även företagaren och bloggdrottningen Isabella Löwengrip.

Uppdaterad 15:56: Inte enbart 37 av 600 som ansökte om abort på grund av oönskad graviditet, utan av de 600 som blivit oönskat gravida hade 37 använt appen.

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa