Hoppa till huvudinnehåll

Privatkliniker i Åbo erbjuder blygdläppsförminskning och åtstramning av slidan – gynekologförbund kritiskt

En gynekologstol
En gynekologstol Bild: Mostphotos gynekologi,gynekolog,sterilisering (medicinska åtgärder),gynekologstol

Flera privata kliniker i Åbo erbjuder estetisk plastikkirurgi för kvinnors underliv.

Finlands gynekologförening ställer sig mycket kritisk till kosmetiska operationer och anser att det inte finns några medicinska orsaker för dem. Gynekolog på en av de privata klinikerna menar i sin tur att många kvinnor söker sig till dem just för att åtgärda ett medicinskt problem.

Exempelvis erbjuder klinikerna åtstramning av slidan eller hjälp mot torra slemhinnor med hjälp av laserbehandlingar, något som man enligt gynekologföreningen inte vetenskapligt kan bevisa att fungerar och som kan vara skadligt.

- Det finns inga medicinska orsaker till de här operationerna. Jag tycker att det är etiskt tveksamt att erbjuda den här typen av operationer till kvinnor. Det finns risker med alla operationer, infektioner, blödningar och i det här fallet också smärtor vid samlag. Man borde överväga saken noggrant innan man söker sig till liknande operationer, säger professor och överläkare Seija Grénman vid kvinnokliniken vid Åbo universitetscentralsjukhus.

Seija Grénman.
Seija Grénman. Seija Grénman. Bild: Yle/Lina Frisk. Seija Grénman

Hon har varit ordförande för Finlands gynekologförening.

"Största delen har en medicinsk orsak till ingreppet"

En av de privata kliniker som erbjuder estetisk plastikkirurgi för underlivet är Cityklinikka. Företaget har mottagningar bland annat i Åbo och Helsingfors.

Kliniken erbjuder exempelvis blygdläppsförminskningar, åtstramning av slidan samt rekonstruktioner av hymen, alltså den så kallade mödomshinnan.

Lasarus Mitrofanoff är gynekolog på Cityklinikka och genomför flera av ingreppen. Han håller inte med gynekologföreningen om att det inte skulle finnas medicinska orsaker bakom en stor del av ingreppen.

– Alla har rätt till sin åsikt. Jag är själv medlem i Finlands gynekologförening och jag anser att de borde sätta sig in i vad den estetiska plastikkirurgin går ut på i Finland i dag. Få kontaktar oss och vill minska sina blygdläppar för att göra dem vackrare. Största delen av våra kunder har en medicinsk orsak till ingreppet, hävdar Mitrofanoff.

De vanligaste ingreppen är vaginalförsnävningar och blygdläppsförminskningar, berättar Mitrofanoff.

– En del har problem med för stora inre blygdläppar och det kan göra ont att exempelvis cykla eller rida. En annan stor grupp är kvinnor som upplever att de har problem med sexlivet och att de inte kan uppleva njutning efter att de fött barn och vill då ha en vaginalförsnävning, säger Mitrofanoff.

Enligt Mitrofanoff har allmänheten och vårdpersonalen i Finland en felaktig bild om estetisk plastikkirurgi för kvinnors underliv. Många söker hjälp till ett medicinskt problem och därför ser han inga etiska problem med ingreppen.

"Finns risker med operationerna"

Enligt överläkare Seija Grénman finns det ändå flera risker med kosmetiska operationer och ingrepp i underlivet.

– Man kan få infektioner, ärrbildning och blödningar som gör att man är tvungen att uppsöka sjukhusvård. Ärrvävnad kan ge smärtor i samband med samlag. Jag tror att de kvinnor som söker sig till de här operationerna hoppas att deras sexliv blir bättre och så kan det gå tvärtom, säger Grénman.

Gynekologredskap.
Arkivbild. Gynekologredskap. Bild: Mostphotos gynekologi,läkarmottagning,läkare

Fördelarna och nackdelarna med operationerna gås igenom med patienten, kontrar Lasarus Mitrofanoff.

– Alltid då man genomför ett ingrepp, oberoende om orsaken är medicinsk eller estetisk, så måste man diskutera operationens fördelar och risker. Det är förstås något som vi går igenom med patienten, säger Mitrofanoff.

Kliniker genomför "oskuldsoperationer" – "svårt att förstå varför"

Flera kliniker gör också reklam för att de kan genomföra operationer för att återställa hymen, eller mödomshinnan som den också kallas. Klinikerna själva talar om "oskuldsoperationer".

I verkligheten finns det ingen så kallad mödomshinna, utan det är frågan om ett veck i slemhinnan. Myten om mödomshinnan och blödningar i samband med det första samlaget är seglivad.

Seija Grénman ställer sig mycket kritisk till de här operationerna.

– Det är verkligen svårt att förstå varför man erbjuder sådana operationer till kvinnor i Finland, säger Grénman.

Även Cityklinikka erbjuder hymenplastik på sin webbplats. Mitrofanoff säger ändå att han inte genomför de här ingreppen.

Orsaken till att han inte gör dem är den kritik som uppstått gällande hympenplastik. Därför vill han inte kommentera varför kliniken genomför operationerna. Han säger ändå att intresset är rätt litet.

– Jag har inte genomfört en enda operation. För ett år sedan beslöt jag att jag gör dem, men eftersom det blev polemik i medierna om det så ansåg jag att tiden inte är rätt för det. Jag blev tillfrågad i ett fall att göra ingreppet och då tänkte jag att vissa personer i vissa fall kan dra nytta av det här, säger Mitrofanoff.

Ingen FPA-ersättning för ingreppen

Enligt Seija Grénman finns det inga exakta uppgifter på hur många estetiska operationer och ingrepp för underlivet som genomförs årligen, eftersom man inte kan få FPA-ersättning för dem.

Hon avråder kvinnor från att genomföra kosmetiska ingrepp i underlivet.

– Enligt min uppfattning är intresset för de här operationerna ganska lågt. Intresset är kanske lite större i Helsingforstrakten. Det är förstås bra att intresset är lågt och att man inte gör operationer som inte har medicinska orsaker, anser Grénman.

Artikeln uppdaterades 11.1.2018 klockan 9:54. I den ursprungliga texten stod det att privatkliniken meddelar på sin webbplats att också Lasarus Mitrofanoff genomför så kallade "oskuldsoperationer", trots att han inte gör det. Kliniken har nu meddelat att uppgifterna har uppdaterats på deras webbplats.