Hoppa till huvudinnehåll

Svenskarna ska få jobba till 69 år - näringslivet ogillar nya pensionsförslaget

Gråhårig soparbetare rullar sopkärl till sopbilen för att tömmas.
Pensionsreformen kan göra att äldre får svårare att få tillsvidareanställningar, anser Svenskt Näringsliv. Gråhårig soparbetare rullar sopkärl till sopbilen för att tömmas. Bild: Mostphotos sopbilar,Sopor,städning,arbete

I Sverige föreslås den lägsta pensionsåldern höjas från 61 till 64 år. Samtidigt ska det bli möjligt att jobba kvar ända till 69 för dem som vill, men det här har stött på motstånd av Svenskt Näringsliv, som tycker att det är arbetsgivaren och inte arbetstagaren som ska bestämma när man slutar jobba.

Svenskarna jobbar i medeltal två år längre än finländarna. I Sverige slutar man i genomsnitt jobba kring 63, men också här vill politikerna att folk ska jobba längre och därför planeras nu den största pensionsreformen på över 20 år.

- Jag skulle gärna jobba tills jag var 70, om det är möjligt, för jag älskar mitt jobb!, säger Kerstin i Stockholm.

Kerstin är 66 år och jobbar på ett museum. Eftersom hon ännu inte har talat om sin pensionering med sin arbetsgivare, så vill hon inte uppge sitt efternamn.

- Förut kunde statliga myndigheter säga till folk som blev 67 att de inte fick vara kvar längre. Jag har många äldre kolleger som råkade ut för det och som är ganska ledsna, för de hade gärna varit kvar några år till, berättar Kerstin.

Då jag började mitt arbetsliv hade vi tid att gå på lunch och kafferast både på förmiddagen och eftermiddagen, men tempot har hela tiden drivits upp sen dess.

Enligt Pensionsgruppens förslag ska gränsen för hur länge arbetstagaren har rätt att stanna på sin arbetsplats höjas från 67 till 69 år.

Svenskt Näringsliv är kritiska till förslaget och anser att det är fel om arbetstagaren själv kan välja att stanna kvar till 69. Man befarar att det här kan leda till att det blir svårare för äldre att få tillsvidareanställningar.

Porträttbild på Ingvar Backle, pensionsexpert på Svenskt Näringsliv.
Ingvar Backle är expert på pensioner vid Svenskt Näringsliv, och han är kritisk till Pensionsgruppens förslag. Porträttbild på Ingvar Backle, pensionsexpert på Svenskt Näringsliv. Bild: Yle/Linda Söderlund Svenskt Näringsliv

- Det finns personer över 67 som jobbar och då har man gjort upp ett avtal med arbetsgivaren, man har kommit överens tillsammans. Vi är motståndare till en lagstiftning att ensidigt välja rätten att kvarstå i tjänst, säger Ingvar Backle på Svenskt Näringsliv.

- Ni tänker att de som är över 67 inte är så effektiva längre?

- Njaa, det är nog högst individuellt. Man måste komma överens enligt förutsättningarna, vad jag kan erbjuda och så måste man komma överens med arbetsgivaren.

Svenskarna är friskare än förr och orkar jobba längre

Forskning visar att allt fler svenskar jobbar allt längre, och det beror framförallt på att de är friskare än förr, men också på jobbskatteavdraget och lägre arbetsgivaravgift.

- Jag tycker det är bra att åldern höjs från 67 till 69 år, för det ser ut som om det finns hälsomässiga förutsättningar att jobba längre för endel. Därmed inte sagt att det passar alla, säger arbetslivsforskaren Lisa Laun vid Uppsala universitet.

Porträttbild på Lisa Laun, forskare vid IFAU vid Uppsala Universitet.
Lisa Laun forskar vid Ifau, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, som lyder under Uppsala universitet. Porträttbild på Lisa Laun, forskare vid IFAU vid Uppsala Universitet. Bild: Ifau Uppsala universitet,Institute for Evaluation of Labour Market and Education Policy

I åldersgruppen 60-64 år jobbar drygt 70 procent av svenskarna, medan endast drygt 20 procent jobbar i åldersgruppen 65-69 år.

- Även om allt fler över 65 jobbar så är skillnaden fortfarande väldigt stor under och över 65. Det finns fortfarande starka normer att pensioneras på 65-års dagen, fastän vi inte har en normal pensionsålder längre i pensionssystemet, säger Laun.

Lägsta pensionsåldern höjs från 61 till 64 år

En annan förändring i pensionssystemet, som inte alls har väckt lika mycket debatt, är att den lägsta åldern för att få gå i pension föreslås höjas från 61 till 64 år.

Men de som själva närmar sig pensionsåldern är skeptiska till att alla förväntas jobba längre.

- Jag tycker att det finns många yrkesgrupper som har ett fysiskt tungt arbete som behöver få gå i pension tidigare. Det kan ju vara psykiskt påfrestande också att vi hela tiden måste prestera, säger Marianne, som jobbar på ett mediebolag och själv går i pension senare i år.

Två män i blåställ står med ryggen vänd mot kameran och tittar på ett gammalt lok.
Två män i blåställ står med ryggen vänd mot kameran och tittar på ett gammalt lok. Bild: Mostphotos arbete,arbetskläder,män,kolleger,vänner

Marianne menar att arbetslivet har blivit mera krävande och att det numera är färre personer som ska utföra flera personers jobb.

- Då jag började mitt arbetsliv hade vi tid att gå på lunch och kafferast både på förmiddagen och eftermiddagen, men tempot har hela tiden drivits upp sen dess. Jag undrar och ifrågasätter, orkar man så länge i arbetslivet? Jag tror att många kommer att slitas ut rätt tidigt, säger Marianne.

Pensionsgruppen består av alla partier utom Sverigedemokraterna och Vänsterförbundet. I februari har det utlovats flera detaljer kring det nya pensionsförslaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes