Hoppa till huvudinnehåll

Underjordiska glaciärer hittade på Mars

En illustration av den röda planeten Mars mot en bakgrund av svart rymd och en liten prick i bakgrunden som är solen.
Illustration. En illustration av den röda planeten Mars mot en bakgrund av svart rymd och en liten prick i bakgrunden som är solen. Mars (planeter),illustration,planet,rymden

Forskare har upptäckt djupa underjordiska glaciärer på Mars. De kan ge en ledtråd om hur mycket vatten det finns på den röda planeten och var det här vattnet finns.

Det har länge varit känt att det finns vatten på Mars, men en bättre förståelse för var glaciärerna finns och hur djupa de är kan vara livsviktigt för framtida mänskliga utforskare av planeten. Det här enligt en rapport i vetenskapsjournalen Science.

Erosion har synliggjort åtta nya platser med is. Vissa av glaciärerna är bara en meter under markytan och kan vara över hundra meter djupa.

De här underjordiska "klipporna" verkar vara av nästan helt ren is, enligt rapporten som baserar sig på data från satelliten Mars Reconnaissance Orbiter, MRO, som cirkulerar runt planeten.

- Den här sortens is är vanligare på Mars än vad vi tidigare har trott, säger geologen Colin Dundas från USA:s geologiska undersökningscenter.

Isen innehåller mönster och färgskiftningar som pekar på att den formats lager efter lager, kanske när snö packades ihop över tid och blev till issjok.

Forskarna tror att isen kom till relativt nyligen eftersom ytan är jämn och inte har blivit gropig av kratrar från rymdskrot som slår ner på planeten över tid.

Alla underjordiska isklippor finns nära polerna. Under den marsiska vintern täcks de av ett konstant mörker och är därför inte passliga platser för människor att slå läger på.

Om man kunde borra loss en provbit av isen kunde forskare lära sig mycket om hur klimatet på Mars sett ut och hurdan potentialen är för liv på vår grannplanet.

NASA har planer på att skicka de första människorna till Mars före 2030-talet.

Läs också