Hoppa till huvudinnehåll

Vårda ditt skägg – alla vinner på det

Två leende män med skägg.
Jonas Sundström och Joni Pekkala är glada efter sessionen. Två leende män med skägg. Bild: Yle/Minna Mäkelä Strömsö (tv-program),Joni Pekkala

Ett skägg kan se ut som ett övergivet kråkbo eller som en noggrant trimmad prydnadsbuske, som framhäver dina anspråkslösa käkben. Du väljer. Strömsö bjuder på fem enkla skäggvårdstips.

Barberaren Joni Pekkala från Uleåborg har klippt och rakat män i 30 år. Skäggens Sokrates blir lyrisk när han får prata om manlig skönhet.

- Förr hade alla kungar skägg. Det var ett tecken på värdighet. Det är fint när männen har börjat vårda och ta hand om sin prakt igen.

- Samtidigt som skägget hålls fint, vårdas huden. Det är bra i ett torrt och kallt land som Finland, fortsätter han.

En man klipper en annan mans hår.
Joni Pekkala tror att skäggtrenden fortsätter. En man klipper en annan mans hår. Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),Joni Pekkala

Här är mästerbarberarens fem enkla tips för ett fint och hållbart skägg.

1. Fukta huden före rakning

Du vet hur det känns när du trött, men trotsigt rakar utan att fukta huden. Det känns som om ett sandpapper gnider mot den och slutresultatet får ditt ansikte att se ut som Bruce Willis i slutscenerna i Die Hard.

En barberares tillbehör till exempel rakkniv.
Är huden varm och fuktig behöver kan du klara dig utan raklödder eller -gel. En barberares tillbehör till exempel rakkniv. Bild: Yle / Minna Mäkelä rakning,raklödder,Rakkniv

Undvik den här tortyrmetoden genom att bada bastu, lyder proffstipset. Alternativt kan du badda huden och skägget med en varm handduk.

- Om huden är varm och fuktig kan du till och med raka dig utan lödder eller gel, säger Pekkala.

En man har en fuktig handduk på ansiktet och halsen.
Handduken ska vara tillräckligt varm. En man har en fuktig handduk på ansiktet och halsen. Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),skägg,rakning,jonas sundström

Ett dyrare alternativ är att boka en charterresa till ett varmare och fuktigare land. Glöm inte passet och rakhyveln.

2. Raka medhårs

Nu är det dags att greppa rakhyveln. Också här finns några riktlinjer.

En mans hals blir rakad med rakkniv.
Ljudet när rakkniven smeker halsen kan skrämma en aning. En mans hals blir rakad med rakkniv. Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),skägg,rakning

Kolla i vilken riktning skägget växer och dra hyveln medhårs. I fall du vill bli slät som en persika kan du fortsätta med ett drag mothårs, men det här kan irritera huden.

- Oftast irriterar vi huden onödigt mycket med att raka av och an. Om huden är varm och mjuk kommer den lilla stumpen skägg som blir kvar av ett drag medhårs att dra in sig i poren när huden vilat.

3. Schampo för skägget

Använd skäggschampo om du vill att ditt skall bli mjukt och gosigt.

- Skägg är hårdare än håret på huvudet och därför fungerar ett traditionellt hårschampo inte lika bra, säger Pekkala.

Dessutom kan det vara trevligare för din partner om ditt skägg är mjukt.

4. Olja för hud och skägg

Precis som oljan smörjer V8:an i din drömbil behöver ditt skägg smörjmedel. En olja gör det sträva skägget mjukare och ger en fin glans åt det.

Oljan fuktar framför allt huden under skägget. En torr hud kan annars fjälla som en snöstorm när du skrapar i det.

- Några droppar räcker, men smörj in oljan ordentligt i skägget så att den också når huden, säger Pekkala.

Skäggolja och skäggshampo.
Skäggoljor finns nuförtiden i alla dofter. Skäggolja och skäggshampo. Bild: Yle / Minna Mäkelä Strömsö (tv-program),skägg,skäggshampo

Är du en riktig gör det själv-man kan du använda ingredienser du har i köket.

- Olivolja fungerar också, men vill du gå omkring och lukta som en pizza?

Har du längre skägg kan du använda balsam. Ifall vill du forma skägget ska du använda vax.

5. Kom ihåg näshåren

Mästerbareraren Joni Pekkala påminner om en viktig detalj: helheten lider otroligt ifall du missar näshåren.

- Tänk dig att skägget är trimmat, håret är städat och du har din bästa kostym på dig, men så hänger det en jojo ur din näsa.

Man från sidan med skägg.Man med nyklippt skägg från sidan.
Strömsös programvärd Jonas Sundström före och efter behandling. Bild: Yle / Minna Mäkelä

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi på redaktionen

  • En grönare chili con carne

    Bondbönor, grönsaker och svamp till en fin bit nötkött.

    Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

  • Lampskärm i papper

    Se ljuset med en lampskärm i papper!

    Att förändra saker man har hemma är befriande! Så passa på att damma av den gamla tråkiga lampskärmen och ge den ett nytt utseende med hjälp av några hundra papperscirklar!

  • Svarva en mortel i björk och ask

    Svarva i torrt trä för att minimera sprickrisken.

    Det är lättare att svarva i fuktigt trä men en mortel är det säkrast att svarva i torrt.

  • Bröd med insektmjöl

    Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

    Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

  • Bönor och ärter med trattkantareller och parmesan

    Baljväxter används alldeles för lite med tanke på att de suger upp smak och blir väldigt aromatiska och mustiga när man väl ger dem en chans! Vi gör en krämig och fyllig rätt som piffas till med en enkel fänkålssallad.

  • Marockanska inlagda citroner

    En god och frisk krydda till en mängd olika rätter.

    Marockanska citroner är citroner inlagda med salt. Vi gör en aningen mjukare variant som blir en god och frisk krydda till en mängd olika rätter. Men det gäller att vara ute i god tid - den här burken ska nämligen stå en hel månad innan man öppnar och smakar!

  • Citrus confit

    Konservering i sockerlag ger hållbarhet i flere månader.

    Confit betyder konservering, i det här fallet i sockerlag. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sej flere månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

  • Sticka sockor med Finland 100 år mönster

    Lee har gjort ett till mönster baserat på folkets bidrag.

    Tillsammans med folket skapade Lee ett par nya stickmönster för att hylla vårt hundraåriga land. Nu kommer ytterligare ett mönster, denna gång till ett par sockor, som matchar de tidigare produkterna.

  • Energikick med superpulver

    Så mixar du ihop ett nyttigt mellanmål.

    Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.

  • Nyttiga nötter och eget nötsmör

    Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

  • Vaklucka - lucka till isvak

    För regelbundet bad i vaken hela vintern.

    Det hela började med att Elin sade sig vilja vinterbada regelbundet. Men för att vinterbada behöver man en vak, och de kan vara rätt arbetsdryga att hålla öppna. Jim byggde därför en lucka till isvaken.

  • Lekfulla fönsterdekorationer

    Rita direkt på fönstret och skapa magi!

    Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Svarva en mortel i björk och ask

    Svarva i torrt trä för att minimera sprickrisken.

    Det är lättare att svarva i fuktigt trä men en mortel är det säkrast att svarva i torrt.

  • Lampskärm i papper

    Se ljuset med en lampskärm i papper!

    Att förändra saker man har hemma är befriande! Så passa på att damma av den gamla tråkiga lampskärmen och ge den ett nytt utseende med hjälp av några hundra papperscirklar!

  • En grönare chili con carne

    Bondbönor, grönsaker och svamp till en fin bit nötkött.

    Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

  • Gröt med rökt råg och kryddor

    Varför inte koka en god råggröt till middag?

    Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag?

  • Kitsch och ett gammalt gökur

    Camilla återupptäcker och återuppväcker ett gökur.

    Att omge sig med saker som gör en glad är en riktigt fiffig linje att följa. Att stiga ur sin komfortszon och ta ett färgglatt steg åt sidan kan kännas bra. Att mixa stilar utan begränsning och upptäcka att man befinner sig i kitschens värld är underbart!

  • Bröd med insektmjöl

    Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

    Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

  • Bästa burken är återanvänd

    Zero waste med konstnärliga burkar.

    Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

  • Marockanska inlagda citroner

    En god och frisk krydda till en mängd olika rätter.

    Marockanska citroner är citroner inlagda med salt. Vi gör en aningen mjukare variant som blir en god och frisk krydda till en mängd olika rätter. Men det gäller att vara ute i god tid - den här burken ska nämligen stå en hel månad innan man öppnar och smakar!

  • "Zero waste" -sik

    Ät hela fisken!

    Ät hela fisken! Fenor, fjäll och ben har så mycket god smak som vi annars går miste om. Alla de olika delarna av fisken kan frysas in och tillredas senare.

  • Kyld flaska och lätt hand ger rätta hugget

    Lär dig sabrera champagnen elegant!

    Vill du imponera på släkt och vänner med att korka upp bubblet på nyårsafton med sabel? Tricket för en lyckad sabrering är en välkyld flaska och att glida med sabeln snarare än att hugga.