Hoppa till huvudinnehåll

Blött fullmäktigeseminarium – hur mycket alkohol ska skattebetalarna stå för?

Vitvin hälls upp i ett glas, en rad vitvinsflaskor i bakgrunden.
Vitvin hälls upp i ett glas, en rad vitvinsflaskor i bakgrunden. Bild: All over press/imago/Martin B Alkohol,vinglas,vin,vinflaska

Politiker och tjänstemän i Kimitoöns kommun köpte alkohol för nästan 1 000 euro för ett seminarium på Örö i fjol höstas. Räkningen betalades av kommunen.

Det hävdar fullmäktigeledamoten Janne Salonen (tidigare Fri samverkan, numera obunden) som också räknat ut att det sammanlagda antalet alkoholportioner som reserverades för seminariet uppgick till 220 eller 9 portioner per person.

I seminariet ska 25 personer ha deltagit.

Enligt de kvitton som Yle Åboland tagit del av uppgick den exakta summan för alkoholen till 930 euro.

För den summan köpte man 85 öl, 9 cider, 15 flaskor vin och 4 lådviner. En del köptes på restaurang och en del i affärer.

Salonen ondgör sig över förfarandet i ett blogginlägg för tidningen Uusi Suomi samt på facebooksidan Ö-talk.

Kommundirektören: Kutym i kommunen

Kommundirektör Anneli Pahta varken bekräftar eller dementerar uppgifterna men hävdar att man följt kommunens kutym då det gäller fullmäktigeseminarier.

Huruvida alkoholmängden är stor eller liten vill Pahta inte heller ta ställning till men medger att det ur hälsoperspektiv säkert hade varit bättre med mindre.

- Jag kan inte säga hur många centiliter som är rätt. Ur hälsosynvinkel kunde det säkert ha varit mindre. Annars tycker jag det hör till den finska bastu-, mat och seminariekulturen att man också har med alkohol, säger Pahta.

Ungas drickande oroar

Alkoholkulturen i Kimitoöns kommun har varit föremål för debatt sedan det i Institutet för hälsa och välfärds senaste skolhälsoundersökning framgick att det inte är ovanligt att minderåriga i Kimitoöns kommun regelbundet är rejält berusade.

Enligt Anneli Pahta finns det uppgifter som tyder på att också vuxna Kimitoöbor dricker mycket alkohol.

På frågan om kommunen borde föregå med gott exempel och inte bjuda sina politiker och tjänstemän på alkohol svarar Pahta att det vore uttryck för dubbelmoral att förbjuda alkohol på ett seminarium.

Pahta låter också förstå att seminarier med mat, dryck och övernattning är ett sätt att tacka politikerna för deras insats samt skapa gemenskap.

- Eftersom det hör till den finländska kulturen att ha med alkohol kan jag inte säga att det på något sätt skulle vara opassligt.

Yle Åboland har inte nått förvaltningschef Erika Strandberg för en kommentar om alkoholutgifterna.

 • Heidi Schauman flyttar från Aktia till Swedbank

  Hon tillträder som chefsekonom i september.

  Heidi Schauman är ny chefsekonom på Swedbank i Finland. Schauman har disputerat vid Svenska Handelshögskolan och har en bakgrund som chefsekonom på Aktia. Hon har även tidigare haft ett flertal roller inom banksektorn i Finland.

 • Rinne: Vårdreformen ska bygga på 18 landskap - men huvudstadsregionen får egen vårdmodell

  Några arbetsgrupper sitter fortfarande och jobbar.

  Regeringsförhandlarna har enats om hur man ska gå vidare med vårdrefromen - den som den förra regeringen föll på. Vid en snabb presskonferens i morse sade regeringsförhandlaren Antti Rinne (SDP) att vården ska skötas av 18 självstyrda landskap, men att huvudstadsregionen ska få en egen modell.

  Vi uppdaterar artikeln

 • Firarsvängen 23.5

  Här kan du hälsa och gratulera.

  window.NinchatAsyncInit = function() { window.Ninchat.embedInit({ containerId: 'ninchat-chatroom', channelId: '6hp6toa70012s', language: 'en', guestOnlyLogin: true, domain: 'svenska.yle.fi', translations: { 'Name': 'Namn', 'Type your name': 'Skriv in ditt namn', "You can't enter message to this channel": 'Du kan inte skriva in meddelande till denna kanal', 'Save': 'Spara', 'Your message will be hidden from others until approved': 'Ditt meddelande kommer att döljas för andra användare tills det är godkänt', 'Enter your message': 'Skriv ditt meddelande' }, remember: true, css: 'https://ninchat.s3.amazonaws.com/b/yle/css/custom.css' }); }; (function(doc) { if (doc.getElementById('ninchat-js')) { return; } var js, first = doc.getElementsByTagName('script'), date = new Date(); js = doc.createElement('script'); js.id = 'ninchat-js'; js.src = 'https://ninchat.com/js/embed.min.js?_=' + (date.getMonth() * 100 + date.getDate()); first.parentNode.insertBefore(js, first); }(document));

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland