Hoppa till huvudinnehåll

Byggnadsboomen tyglar bostadspriserna – men kvaliteten kan bli lidande och det finns risk för att det byggs för mycket

Närbild av höghusbygge.
Närbild av höghusbygge. Bild: Yle/ Nora Engström kuppis i åbo

Det råder en byggnadsboom i Finland, senast höghuslägenheter byggdes i sådan här takt var 1975. Det här har både negativa och positiva följder – kvaliteten kan bli lidande men samtidigt tyglar den snabba byggnadstakten stigande priser och hyror.

I år kommer priset på gamla höghusbostäder att stiga med 2,2 procent, bedömer Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT. I fjol steg de med 1,9 procent.

Hyrorna för nya gamla fritt finansierade lägenheter väntas stiga med 2,1, procent i år.

PTT bedömer att utbudet av hyreslägenheter växer så snabbt att priset för nya hyreskontrakt till och med kan sjunka.

Folk vill bo urbant även utanför storstäderna

Bostadspriserna stiger i tillväxtcentrum och i synnerhet i området kring Helsingfors. Men byggnadsboomen sträcker sig ännu längre ut på landsbygden.

På vissa håll finns det en risk att byggandet är överdrivet, förutspår PTT som jämfört förhållandet mellan byggande av bostäder och befolkningsutvecklingen. Det här kan vara fallet i till exempel Seinäjoki, Joensuu och Rovaniemi.

Snart kan vi ha en situation där bygge på en plats är bort från en annan plats.― PTT:s Lauri Vuori

Än så länge är utbudet ändå inte för stort. Efterfrågan på urbant boende är stort också i landskapscentrum. Närheten till olika slags tjänster och service lockar den åldrande befolkningen.

Inga flaskhalsar än så länge

En nackdel med byggnadsboomen är att de kvalitetsmässiga problemen har blivit fler – och det råder också brist på kunnig arbetskraft.

Samtidigt har leveranstiderna för material blivit längre, en del byggen har fått vänta längre än vanligt på bland annat betong.

Hittills har man ändå lyckats undvika överutbud och flaskhalsar, säger PTT:s nationalekonom Lauri Vuori.

– Men snart kan vi ha en situation där bygge på en plats är bort från en annan plats, säger han.

Han anser ändå att det är viktigt att det också i fortsättningen byggs flitigt för att säkerställa en stabil utveckling på bostadsmarknaden.

Läs mera:

Uppsving förutspås för bostadsmarknaden - priserna stabila eller stigande för de allra flesta

Ett uppsving för den finländska bostadsmarknaden förutspås i fastighetsförmedlingsföretaget Kiinteistömaailma färska prognos för åren 2018-2020. Priserna förutspås stiga i 32 kommuner och sjunka i 70 kommuner.

Läs också