Hoppa till huvudinnehåll

Det går bra för Konstfabriken i Borgå – men ett hotell behövs

By över Konstfabriken.
Ett hotell byggt i samma stil som Konstfabriken kunde kanske gå an? By över Konstfabriken. Bild: Elin Englund/Yle Konstfabriken,K-Citymarket,hotell,västra åstranden i borgå

Konstfabriken hade ett bra år i fjol och 2018 ser ut att bli ännu bättre. Men eftersom det inte finns ett hotell på västra åstranden så går Konstfabriken miste om en hel del konferensgäster, säger försäljningschefen Christel Toivo.

Ända sen starten har Konstfabriken haft det svårt att gå runt, men nu ser det äntligen ut att vända. Konstfabriken har verkat i sitt nuvarande format sedan 2012, och efter några år av hårt arbete kan man nu skörda frukterna. 2017 var ett riktigt bra år och det här året ser också ut att bli lyckat, säger försäljningschefen Christel Toivo.

Nästan 70 procent av Konstfabrikens verksamhet består av företagskunder och resten är kulturevenemang, om man tänker på bokningarna av salarna och mötesrummen.

Rekryteringsmässan DonFabriken i Konstfabriken i Borgå
Evenemanget Donfabriken ordnas igen under våren. Rekryteringsmässan DonFabriken i Konstfabriken i Borgå Bild: Yle/Carmela Walder rekrytering av arbetskraft,Konstfabriken,rekryteringsmässa

Ett stort problem är ändå avsaknaden av ett hotell, berättar Christel Toivo.

– Ett hotell skulle vara mycket viktigt för oss, vi har väntat på det i nästan sex år. Det var meningen att det skulle komma ett hotell redan från början.

Valtimohuset ska bli hotell

Enligt de senaste uppgifterna finns det tre intresserade av att starta ett hotell i Valtimohuset i Borgå, medan intresset för ett hotell vid Konstfabriken svalnat.

Valtimohuset.
Valtimohuset ska bli ett hotell, det är bestämt. Valtimohuset. Bild: YLE/Mikael Kokkola Borgå,valtimohuset

Christel Toivo hoppas ändå att någon skulle vara villig att bygga ett hotell på västra åstranden. Enligt henne går Konstfabriken nu miste om många affärer på grund av avsaknaden av ett hotell.

– Vi får ungefär två förfrågningar från företag per vecka som gäller övernattning. Nu måste vi tacka nej.

Toivo säger att ett hotell säkert skulle innebära att också internationella aktörer kunde tänka sig att ta sig till Borgå. För tillfället kan evenemang bara pågå under en dag, vilket är synd.

Men ett hotell i Valtimohuset skulle absolut gynna också Konstfabriken, och förstås Borgå överlag, berättar Toivo.

– Jag har alltid undrat varför här finns så lite hotellkapacitet, säger hon.

Gamla stan och strandbodarna vintern 2017
Många besöker Borgå bara för en dag. Gamla stan och strandbodarna vintern 2017 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Borgå domkyrka,Borgå å,gamla stan i borgå

Enligt Toivo måste staden få flera hotell, eftersom Borgå inte enbart kan vara ett utflyktsmål man besöker under en dag.

– Vi borde nog få mera folk hit, både från företagssidan och också privat under sommarmånaderna.

Ett hotell behöver inte vara fult

Ibland kan Konstfabriken utnyttja Haiko gård men problemet är att hotellet ligger flera kilometer utanför centrum, vilket innebär att man måste ordna med busstransport.

För Konstfabriken skulle det ideala vara ett hotell för ungefär 200 personer intill Konstfabriken.

Illustation av hotell och Citymarket vid västra åstranden i Borgå
Så här kunde ett eventuellt hotell se ut. Illustation av hotell och Citymarket vid västra åstranden i Borgå Bild: Borgå stad Konstfabriken,västra åstranden,illustration,planläggning,detaljplan

Nu efterlyser Christel Toivo mer konkreta förslag på hur ett hotell på västra åstranden kunde se ut. De lådliknande kreationerna som figurerat i medierna har en avskräckande effekt på folk.

Det skulle vara bra med en mer konkret bild. Inte behöver hotell se fula ut, det skulle bra kunna passa in här och byggas i samma stil som Konstfabriken.