Hoppa till huvudinnehåll

Filmrecension: All the money in the world – när pengar betyder allt och inget

J. Paul Getty (Christopher Plummer) kommer gående ut genom en dörr.
J. Paul Getty (Christopher Plummer) vet vad han vill och hur han får sin vilja igenom. J. Paul Getty (Christopher Plummer) kommer gående ut genom en dörr. Bild: ©2017 ALL THE MONEY US, LLC. ALL RIGHTS RESERVED. Christopher Plummer,All the Money in the World

Vad gör världens rikaste man J. Paul Getty då hans sonson kidnappas i Italien och kidnapparna begär 17 miljoner dollar?

Året är 1973 och på de nattliga gatorna i Rom traskar den 16-åriga John Paul Getty III (Charlie Plummer). Han är vacker, ung och kanske lite naiv. För plötsligt stannar en paketbil, ut kliver några män och river med sig Paul.

All the money in the world är en fiktionaliserad version av verkliga händelser och personer. Den unga mannens farfar är J. Paul Getty (Christopher Plummer) och han har, precis som filmtiteln säger, alla pengar i världen. Han är världens rikaste man, en oljemagnat och konstsamlare, och en man besatt av att få mera pengar.

Så när Pauls mamma, Gail (Michelle Williams) tar kontakt med sin ex-svärfar och berättar att kidnapparna vill ha 17 miljoner dollar säger J. Paul Getty tvärt nej. (Han har en orsak, betalar han riskerar hans 14 andra barnbarn att också bli kidnappade.)

Gail (Michelle Williams) står i dörröppningen med en telefonlur i handen och ser skrämd ut.
Det är inte lätt att förhandla med kidnappare om du inga pengar har, men din ex-svärfar har alla pengar i världen. Gail (Michelle Williams) står i dörröppningen med en telefonlur i handen och ser skrämd ut. Bild: ©2017 ALL THE MONEY US, LLC. ALL RIGHTS RESERVED. All the Money in the World,Michelle Williams

Vad som följer är en thriller om en mors kamp för att få tillbaka sin son och långa förhandlingar med kidnapparna om att få ner lösesumman. Men filmen är också ett drama om pengar, girighet och makt.

När sedan filmen klipper fram och tillbaka mellan de allt mer desperata kidnapparna och den gamla, envisa Getty i sitt palats förstår vi också att kidnappning kan ske på många plan. Att den gamla Getty ser på sina egna släktingar lite som föremål, vem tar eller får vad och till vilket pris. Och får man inte som man vill så kan man alltid idka utpressning.

Gail (Michelle Williams) tillsammans med Fletcher Chase (Mark Wahlberg) försöker nå en bil men är omringade av paparazzin.
Hela världen följer kidnappningsdramat. Gail (Michelle Williams) tillsammans med Fletcher Chase (Mark Wahlberg) försöker nå en bil men är omringade av paparazzin. Bild: ©2017 ALL THE MONEY US, LLC. ALL RIGHTS RESERVED. All the Money in the World,Michelle Williams,Mark Wahlberg

Kevin Spacey klipptes bort

Kidnapparna blir i ett skede så desperata då de inte verkar få några pengar att de klipper örat av den unga Getty.

Filmen All the money in the world har i sin tur blivit känd för att en hel skådespelarprestation klipptes bort och ersattes med en annan.

Ursprungligen spelade Kevin Spacey rollen som J. Paul Getty. Men när filmen var så gott som klar anklagades Spacey för sexuella trakasserier. Regissören Ridley Scott valde då att helt klippa bort Spacey ur filmen.

Christopher Plummer hoppade istället in och gör en av sina bästa roller. Han spelar Getty med intensitet och gör ett porträtt av en man med karisma och ett iskallt kalkylerande. Ond och charmig på samma gång.

Att Plummer hoppat in på kort varsel syns inte i filmen. Den som däremot känns malplacerad är Mark Wahlberg i rollen som Gettys högra hand och en före detta CIA-agent.

J. Paul Getty (Christopher Plummer) och Fletcher Chase (Mark Wahlberg) står och ser på varandra.
Fixa hit min sonson, säger J. Paul Getty (Christopher Plummer) åt sin högra hand Fletcher (Mark Wahlberg). J. Paul Getty (Christopher Plummer) och Fletcher Chase (Mark Wahlberg) står och ser på varandra. Bild: ©2017 ALL THE MONEY US, LLC. ALL RIGHTS RESERVED. All the Money in the World,Christopher Plummer,Mark Wahlberg

Skummar ytan men ger inget djup

Det är här som problemen med filmen också dyker upp. Det är till en början både snyggt och spännande men blir efterhand allt mer utdraget och till och med lite slött. Trots filmens höga energinivå.

Här finns så mycket att berätta, speciellt som filmen också ger bakgrundshistorien till Gettys förmögenhet och Gails skilsmässa, att det till sist känns som om filmen bara skummar ytan. Titta här så ofantligt rika de här människorna är och titta här vad pengar gör med dig!

Och förstås den urgamla sanningen att allt inte kan köpas för pengar.

Cinquanta (Romain Duris) och John Paul Getty III (Charlie Plummer) tittar på varandra i gömstället där Getty hålls kidnappad.
Cinquanta (Romain Duris) är kidnapparen som efterhand känner empati med den unga John Paul Getty (Charlie Plummer). Cinquanta (Romain Duris) och John Paul Getty III (Charlie Plummer) tittar på varandra i gömstället där Getty hålls kidnappad. Bild: ©2017 ALL THE MONEY US, LLC. ALL RIGHTS RESERVED. All the Money in the World,Romain Duris,Charlie Plummer

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje