Hoppa till huvudinnehåll

Hinderbaneloppet Toughest ordnas i Vörå i sommar

Hinderbaneloppet Toughest
Hinderbaneloppet Toughest Hinderbaneloppet Toughest Bild: Jacques Holst löpning

I augusti samlas eliten inom hinderbanelöpning i Vörå. Den 17-19.8 ordnas nämligen det välkända loppet Toughest för första gången i Finland på Norrvalla.

Joakim Träskelin, idrottsproducent på Folkhälsan, säger att det här blir årets största idrottsevenemang i Österbotten. Förhoppningen är att det här ska öka hinderbanelöpningens popularitet.

- Toughest är Skandinaviens största hinderbanelopp. Nu är det Vörås tur, säger Träskelin som är projektledare för evenemanget.

Thomas Asp och Joakim Träskelin.
Träningschef Thomas Asp och idrottsproducent Joakim Träskelin ser fram emot Toughest-tävlingen. Thomas Asp och Joakim Träskelin. Bild: YLE/Roger Källman Samfundet Folkhälsan,joakim träskelin

I fjol ordnades Toughest-lopp i Köpenhamn, Oslo, Malmö, Göteborg, Umeå, Amsterdam och London. Tävlingen i Vörå ska bjuda på samma upplevelse och koncept som i de andra städerna.

Folkhälsan har i över ett år fört diskussioner med organisatörerna bakom Toughest. Strax före nyår skrev man kontrakt.

- Det var vi som tog den första kontakten och de var intresserade av att expandera till Finland. Jag hoppas att vi uppfyller deras förväntningar!

Avtalet är tvåårigt. I nästa år kan det bli aktuellt med ett Toughest-lopp även i södra Finland.

Lämpar sig för de flesta

Hinderbanelöpning är en snabbt växande sport. År 2015 fanns det i USA omkring två miljoner utövare och i Europa en miljon. År 2017 hade antalet dubblerats på båda områdena.

- I Finland är det ännu en ganska liten gren, men nu hoppas vi att "isen bryts", säger Joakim Träskelin.

Träningschef Thomas Asp är - åtminstone än så länge - ingen ivrig hinderbanelöpare. Han konstaterar ändå att grenen är en fin träning och en utmaning för hela kroppen.

För att ge folk en möjlighet att testa om de gillar hinderbanelöpning och också har försutsättningar att delta i tävlingen så har Folkhälsan utbildat licensierade Toughest-ledare.

- I april startas träningsgrupper i Vasa, Vörå och Jakobstad och i maj kommer fler orter med. Så får folk testa hindren innan de bestämmer sig, säger Thomas.

Joakim Träskelin gör några plock i deltagarstatistiken för Toughest. Den största gruppen deltagare är sådana som tränar två till tre gånger i veckan.

- Så man ska förstås vara tränad, men det finns hinder av flera svårighetsnivåer, så man kan välja det som passar: "fast lane" eller "normal lane", eller så tar man straffrundan om man inte klarar hindret.

Tre dagar, tre tävlingar

Toughest-helgen på Norrvalla är tre dagar lång. Fredagen den 17.8 är det världspremiär för ett nytt koncept: hinderbaneorientering!

- De hade först tänkt ha premiären i Stockholm, men både området och tidpunkten är bättre hos oss. Vi är jättetacksamma över att det här ordnas för första gången i världen just här, säger Joakim Träskelin.

Hinderbaneorientering är en orienteringsbana där de sedvanliga kontrollerna har ersatts av hinder. På så vis är det två tävlingar i ett.

- Vi räknar med stort internationellt deltagande här. Det ryms med 450 lag, 150 per klass: herrar, damer och mixed.

På lördagen löps det stora huvudloppet, för 18-åringar och äldre. På söndagen har också de yngre sin chans, för då löps familjeloppet.

- Hindren byggs om så de passar för 7-13-åringar. Ett lag ska ha en vuxen lagkapten och ett antal barn.

Valhalla obstacle race den 28.4

I september 2017 anordnades Norrvallas eget hinderbanelopp, "Valhalla obstacle race", för första gången. Det här blev en stor succe.

- Det var ett mycket lyckat evenemang med jättebra stämning och "lokalt" stuk. Deltagarna gav oss också superbra feedback, säger Joakim Träskelin.

Trots att Norrvalla nu ska stå värd för stortävlingen Toughest så har det egna Valhalla obstacle race inte satts i malpåse. I år anordnas tävlingen redan den 28.4.

- Det blir som ett jättebra "pröva på"-event inför Toughest. Sen kommer vi under våren också att bygga flera hinder så folk kan komma hit och träna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten