Hoppa till huvudinnehåll

Ingen ny FM-medalj för Minken – Hakola gjorde processen kort i guldstriden

Ristomatti Hakola.
Ristomatti Hakola är en av vinterns bästa blåvita längdåkare. Ristomatti Hakola. Bild: All Over Press Ristomatti Hakola

Regerande mästarna besegrades. Juuso Haarala och Matias Strandvall missade i lagsprinten och kammade noll. Ristomatti Hakola knäckte alla landslagskamrater i segerkampen.

I fjol tog IF Minken FM-guld i lagsprint. I dag var det inte ens nära att bli en medalj.

Juuso Haarala och Matias Strandvall sladdade en bit efter tätstriden när de sista etapperna avgjordes. På den sista sträckan lyckades Strandvall inte hämta in. I stället tappade Vasaåkaren.

Han gav sig på slutet och gled sakta i mål som sexa. Avståndet upp till bronset blev till slut över tjugo sekunder.

– Matias gjorde en slät figur i dag. Det var ingen bra åkning. Han börjar vara ute ur OS-diskussionerna, säger Yle Urheilus expert Sami Jauhojärvi.

Med tanke på Strandvalls chanser att få åka i världscupen i Planica nästa helg var FM-insatsen inte bra. Efter tävlingen vägrade han också att ställa upp på en intervju för Yle Sporten. I stället satte han på sig skidorna och åkte ut i terrängen.

Kort vila inför finalen

Enligt Haarala gick Minkens duo in för att åtminstone ta en medalj.

– Förväntningarna var höga, men kroppen var inte så pigg som jag hade hoppats. I finalen kändes det lite bättre, men det blev tyvärr en lucka framåt. Jag ville ge ”Matu” ett bättre läge. Han är stark i fristil, säger Haarala till Yle Sporten.

Haarala tycker att förutsättningarna blev lite orättvisa. Minken åkte i det fjärde försöksheatet och hade mycket mindre vila mellan försök och final än många andra lag.

– Vi hade lite oflyt när vi åkte i det fjärde försöksheatet och fick minst vila. VI gjorde vårt bästa, men klarade inte av att uppfylla våra förväntningar.

Hakola avgjorde

I tätstriden var det inget snack. Händelseutvecklingen liknade delvis damsidans upplösning.

Där avgjorde Finlands bästa damsprintåkare Krista Pärmäkoski med en dunderavslutning. I herrloppet var det vinterns främste sprintåkare som lade i högsta växeln.

Ristomatti Hakola – med flera fjärdeplatser under världscupsäsongen – tryckte på ordentligt och då kunde ingen svara. Hakola åkte i mål som klar etta för Jämin Jänne. Han hade sällskap i laget av landslagsåkaren Antti Ojansivu, som i söndags åkte uppför slalombacken i Tour de Ski.

Bakom Hakola stod striden om silvret mellan hemmaankaret Anssi Pentsinen och Martti Jylhä. Vantaan Hiihtoseuras slutman knäckte Jylhä i spurten.

FM-helgen i Vanda fortsätter för herrarna med ett fristilslopp på lördag och skiathlon på söndag.

Resultat, lagsprint:

1) Jämin Jänne 18.32,91
2) Vantaan Hiihtoseura + 3,04
3) Vuokatti Ski Team + 3,56
---
6) IF Minken + 24,47

Artikeln uppdaterad 18.35 med Juuso Haaralas kommentarer.

  • Djurens julfred omtyckt bland djurägare i Åbo

    Katter, hundar, kaniner och en häst deltog i evenemanget.

    Förr gick utlysningen av julfreden främst ut på att freda de vilda djuren i skogen. I över tio år har kyrkan i Åbo tillsammans med Åbo Djurskyddsförening utlyst djurens julfred också för husdjuren. Många trotsade kylan och besökte Mikaelskyrkan.

  • Simon Skrabb vill inte starta några rykten, men blickar redan vidare i karriären: "Tiden börjar ju vara inne"

    Har två år kvar på kontraktet med IFK Norrköping.

    Simon Skrabb sade redan när han flyttade från Jakobstad och FF Jaro till allsvenskan att Sverige bara är ett mellansteg på vägen. Hans dröm och mål är alltjämt spel i de större ligorna i Europa. Nu handlar det om att vara hel och spela så bra som möjligt så kan en massa grejer hända under året, säger Skrabb till Yle Sporten.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport