Hoppa till huvudinnehåll

OS nära för Romar – tog viktiga poäng före tuffa klassikern: "Viktigt att få det undanstökat"

Andreas Romar.
Andreas Romar fick inte slalomen att stämma i Wengen, men knep ändå välbehövliga poäng. Andreas Romar. Bild: AFP / Lehtikuva Andreas Romar

OS-biljetten är inte stämplad och klar, men efter nya världscuppoäng har Andreas Romar åtminstone uppfyllt kriterierna. ”Nu behöver jag inte fundera på det mera”, säger han till Yle Sporten.

Andreas Romar kan åtminstone tillfälligt pusta ut. Dagens insats i den alpina kombinationen i Wengen gav välkomna världscuppoäng.

Nu har Romar två placeringar bland de trettio främsta i världscupen, vilket också har varit det uppsatta kriteriet för att få en OS-plats.

– Det var viktigt att få det undanstökat. Nu behöver jag inte fundera på det mera. Jag kan fokusera på att förbättra åkningen och ta steg framåt.

Är det klart med OS-start för din del nu?

– Inget är klart innan man är nominerad, men nu har jag kriterierna uppfyllda.

Säsongen upp och ner

Med tanke på att de två sista farttävlingarna innan de sista OS-biljetterna delas ut är störtloppen i Wengen (i morgon) och Kitzbühel (nästa vecka) – två klassiska och fysiskt tuffa lopp – var det nog nödvändigt att ta poäng i dag.

– De två störtloppen är tunga tävlingar om man startar långt bak i fältet, konstaterar Romar.

Fartspecialisten tycker att säsongen har varit lite upp och ner så här långt. Starten i Nordamerika – där han öppnade poängkontot med en 26:e plats i störtloppet i Beaver Creek – följdes upp av en tyngre period.

– Jag hade riktigt dåliga dagar i Bormio i mellandagarna. Då kändes det som att jag hade tappat farten totalt, men nu har jag visat att den finns där.

– Jag måste få resultat, men det krävs bra åk för att ta sig dit med högt startnummer. Målet är att knipa poäng i varje tävling nu och åka bra.

"En kamp för att ta sig i mål"

Trots flera avbrutna tävlingar och placeringar utanför topp trettio anser Romar inte att säsongen har varit tuffare än beräknat.

– Det gäller att ha lite tur också med förhållandena när man startar längre bak. Man ska lyckas de dagar där det är möjligt att göra resultat från min startposition.

Han tar framför allt med sig störtloppsåket från dagens tävling. Slalomdelen gick riktigt tungt.

– Jag ville ha resultat och det blev en kamp för att ta sig i mål. Tyvärr drog klockan iväg rejält. Störtloppet får godkänt, det var bra flyt på grejerna där.

Han tycker också att det ger råg i ryggen inför den troliga OS-starten, som väntar om en månad.

– Det är trettio dagar dit. Åkningen finns där. Nu har jag viktiga tävlingar framför mig. Jag behöver prestera för att höja självförtroendet ytterligare.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport