Hoppa till huvudinnehåll

Över ett dygn av sonderingar gav resultat - nu kan den tyska regeringsbildningen gå vidare

Angela Merkel, Martin Schulz, Sigmar Gabriel och Thomas de Maiziere 9.1.2018.
Martin Schulz och Angela Merkel (Arkivbild) Angela Merkel, Martin Schulz, Sigmar Gabriel och Thomas de Maiziere 9.1.2018. Bild: AFP / Lehtikuva Martin Schulz,Angela Merkel,Tyskland

Det ser ut som om regeringssonderingarna mellan kristdemokraterna och socialdemokraterna i Tyskland kan leda till egentliga regeringsförhandlingar.

Partierna har meddelat att de nu har kommit fram till de behövliga kompromisserna.

Parterna satt i över ett helt dygn i sträck och förhandlade.

Egentligen skulle sonderingarna ha varit avslutade redan på torsdag kväll, men den strama tidtabellen på fem dagar visade sig ändå vara omöjlig.

Inga skattehöjningar planeras

På slutrakan ska framförallt skatter och flyktingpolitiken ha varit de största tvistefrågorna, men enligt uppgifter från partierna har man nu nått kompromisser på alla punkter.

Socialdemokraterna har bland annat krävt skattehöjningar för personer med höga inkomster, men enligt uppgifter som har läckt ut från samtalen kommer skatterna inte att höjas.

Också det så kallade solidaritetstillägget - som ursprungligen var tänkt som en skatt för att finansiera delar av den tyska återföreningen - ska under de kommande åren minska.

Stoppet för vissa familjeföreningar förlängs

Man ska också ha kommit överens om att förlänga det nu gällande stoppet för familjeåterföreningar för flyktingar med så kallat subsidiärt skyddsbehov. Det här kravet har i synnerhet de bayerska kristdemokraterna stått för.

Familjeåterföreningarna ska i framtiden diskuteras på nytt, men också för en senare överenskommelse gäller att återföreningarna inte får betyda att fler än 1 000 personer per månad kommer till Tyskland.

Enligt överenskommelsen ska Tyskland i framtiden inte heller ta emot mer än mellan 180 000 och 220 000 flyktingar per år.

Själva asylprocessen ska i framtiden effektiveras så att att hela behandlingen sköts vid några större särskilda mottagningscentraler i landet.

Asylsökande vars fall fortfarande är under behandling ska i framtiden inte heller längre få bidrag i form av pengar.

Hela den 28-sidor långa överenskommelsen hittar man här.

SPD röstar om fortsättningen

Att förhandlingsparterna kommit så här långt är ändå ingen självklarhet.

Partierna som deltar i sonderingarna, det vill säga CDU, CSU och SPD, ska nu alla på eget håll presentera vad man har kommit fram till.

Speciellt kontroversiellt är det här bland socialdemokraterna där en stor del av partimedlemmarna motsätter sig ett fortsatt regeringssamarbete med Angela Merkels kristdemokrater.

Vid en extra insatt partidag den 21 januari ska partiet rösta om man kommer att gå in för regeringsförhandlingar eller inte.

Bland annat partiets ungdomsorganisation har meddelat att man kommer att göra sitt yttersta för att se till att SPD inte går med i regeringen.