Hoppa till huvudinnehåll

Studentskrivningarna närmar sig - tre punkter att tänka på

Bild för text om förberedelser till studentskrivningar
Bild för text om förberedelser till studentskrivningar stress,vetamix

Vårens studentskrivningar är strax här, men ta det lugnt, du hinner ännu förbereda dig hur bra som helst. Vi har samlat de viktigaste verktygen för slutspurten inför skrivningarna. De här sakerna kan vara bra att tänka på nu.

1. Håll rätt attityd - du kan, så bestäm dig för det

Din inställning till saker har en stor betydelse för din prestation och resultatet. Inled din studieslutspurt med att röja undan tankar som stör och får dig att känna dig otillräcklig. Sluta tänka att "jag lär mig ändå aldrig det här" eller "jag har inte tid mera". Det har du visst, du fixar det här!

Om du inte själv tror på att du kan lyckas, är det sannolikt att du misslyckas. Antaganden och negativa attityder förverkligas om vi övertygar oss själva om dem tillräckligt länge. Om du börjar känna dig desperat eller tvivlar på dina egna förmågor, är det viktigt att du får kontroll över dina negativa tankar och ändrar attityd. Läs hur du gör det här: Fyra steg för att sätta stopp för negativa tankar.

2. Om tidtabellen stressar dig, gör ett lässchema

Om du funderar på hur du ska hinna läsa allt du borde, lönar det sig att göra upp ett lässchema. Med hjälp av en tidtabell försäkrar du att du också hinner göra annat än enbart läsa - du måste också äta, sova och ha fritid. När de här sakerna är i balans läser du mer effektivt och mår helt enkelt bättre. Här finns instruktioner för hur du gör ett lässchema för studentskrivningarna.

Om du redan har ett lässchema kan det vara på sin plats att uppdatera det. Har schemat fungerat för dig? Har du hållit tidtabellen? Har du nått dina mål? Det är viktigt att dina målsättningar är realistiska, annars håller tidtabellen inte. Om du har problem med att hålla dig till ditt lässchema kan du läsa om att ställa realistiska mål här.

3. Koncentration - ta en sak i taget

När man har mycket att läsa är det viktigt att man kan koncentrera sig. När du väl har en plan och vet var du ska börja - ta ett djupt andetag och samla dina tankar kring den här ena saken. Släpp allt annat du har ogjort. Du kan ändå inte läsa flera saker samtidigt.

Vad lönar det sig att göra innan man börjar läsa, medan man pluggar och efteråt, för att nå det bästa inlärningsresultatet? I den här artikeln berättar två speciallärare sina bästa tips och minnestekniker när man läser till realämnena: Koncentrera dig på en sak i taget när du läser.

Texten är en del av kampanjen Pressad. Pressad hjälper abiturienter att förbereda sig inför studentskrivningarna och erbjuder information och verktyg för att klara av skrivningarna och hantera stress. Syftet med kampanjen är att betona vikten av att må bra medan man studerar och synliggöra studiestressen som många gymnasieelever känner.

Texten är en översättning av Jenni Honkanens text för Yle Abitreenit.

Vetamix

 • Tussilago, hästhov eller hosthäva

  Förr användes tussilago som hostmedicin.

  Det behövs bara en liten snöfri markplätt för att de lysande gula tussilagoblommorna ska titta fram. Blomknopparna utvecklats redan under föregående höst och därför är tussilagon redo att blomma mycket tidigt om våren.

 • Blåsippan är inte alltid blå

  Den kan vara lila, lilaröd och till och med vit.

  Då blåsippan, Hepatica nobilis, slår ut i blom är våren här på allvar. De första blommorna dyker vanligtvis upp i början av april, då tjälen gått ur marken. Blåsippan och tussilagon är de växter som blommar tidigast i vårt land, i april-maj. Blåsippans stora, rosettställda, treloberade blad och de färdigt utvecklade blomknopparna bildas året innan och övervintrar.

 • Lärkan drillar in våren

  Första lärkan har sju yrväder i stjärten.

  Lärkan eller sånglärkan är en av de första, efterlängtade flyttfåglarna som återvänder till vårt land. De första lärkorna kan observeras redan i början av mars, medan snön ännu ligger kvar på fälten.

 • Grodan lägger tusentals ägg

  Av 3000 ägg utvecklas bara omkring 5 till vuxna grodor.

  Grodorna samlas i vattensamlingar för att leka i april-juni. De lägger sina ägg i form av stora romklumpar. En groda lägger omkring 1000-3000 grodägg samtidigt, men fienderna är många och bara omkring 5 av 3000 utvecklas till vuxna grodor. Äggen ser ut som genomskinliga geléklumpar med svarta prickar i mitten. Prickarna är de egentliga äggen. Grodrommen sjunker först till bottnen.

Nyligen publicerat - Vetamix