Hoppa till huvudinnehåll

Succé hela vintern – Hakola kommer ihåg sommaren: ”Hämtades ur skogen”

Ristomatti Hakola.
Ristomatti Hakola tog hem sprinten i Jämin Jännes klubbdräkt tillsammans med Antti Ojansivu. Ristomatti Hakola. Bild: All Over Press Ristomatti Hakola

Ristomatti Hakola har varit ett stort utropstecken i skidspåren i vinter. Det var ingen självklarhet. Före säsongsstarten kändes det inte bra. ”Jag har gjort en del dumheter”, konstaterar sprintåkaren.

I dagens start på FM-helgen i Vanda gjorde Ristomatti Hakola det han har gjort mest hela vintern – imponerade. Han avgjorde herrarnas lagsprint på ankarsträckan.

Det var bara en fortsättning på hans finfina säsong i skidvärldscupen. Han har hållit en jämn och hög nivå hela vintern med tre fjärdeplatser i sprint som bäst.

Hakola blev uttagen till OS i december efter sin starka inledning på tävlingssäsongen, men det var ingen självklarhet att det skulle bli så här bra.

Efter det klara FM-guldet berättar han om hur knepigt det var innan säsongen startade i november.

– Jag tränade för mycket och körde på till och med när jag var sjuk. Självförtroendet var rätt lågt före starten på tävlingssäsongen, säger han enligt STT.

"Den som tränar mest vinner inte alltid"

Under den långa träningssäsongen gjorde han misstag. Bland annat avbröt han ett läger i Ylläs i somras.

– Reijo Jylhä hämtade mig ur skogen när varje muskel krampade. Tidigare har det aldrig krampat någonstans. Det skvallrade om att det fanns någon överansträngning i kroppen.

Ett läger i estniska Otepää gjorde att Hakola – VM-sexa från fristilssprinten på hemmaplan förra vintern – var ur slag länge.

– Kroppen är ett märkligt arbetsredskap. Den som tränar mest vinner inte alltid.

– Jag har gjort en del dumheter, men som tur är har jag klarat mig ur dem och tagit mig till nästa nivå.

Högaktuell för stafettsträcka i OS

OS-biljetten är redan klar och nu är frågan hur många distanser som Hakola får åka. Efter en imponerande insats på ett distanslopp under Tour de Ski utgår många från att han åtminstone kommer att åka en sträcka i herrstafetten.

– Femmilen kanske skulle vara något, säger Hakola.

För sex år sedan vann han FM-guld på just den distansen.

– Framgångar föder framgångar, konstaterar han.

Krista Pärmäkoski värmer upp.
Krista Pärmäkoski visade att hennes form är där den ska vara. Krista Pärmäkoski värmer upp. Bild: All Over Press Krista Pärmäkoski

Pärmäkoski vill åka OS-lagsprinten

En annan OS-klar åkare är Krista Pärmäkoski. Hon imponerade också i dagens FM-tävlingar. Pärmäkoski avgjorde lagsprinten på damsidan med en mäktig avslutning.

Nu säger hon att planen är att åka lagsprinten i OS i februari.

– Nu ville jag testa hur jag återhämtar mig till finalen. Om kroppen fungerar så här bra i OS så är det bra.

Yle Urheilus expert Sami Jauhojärvi var imponerad av både Pärmäkoskis och Hakolas fart i Vanda. Han var mindre imponerad av Anne Kyllönens insats.

Kyllönen har haft en knepig vinter och avbröt bland annat Tour de Ski. Hennes plan är att tävla i samtliga lopp under FM-helgen.

– Fortsättningen beror på hur jag återhämtar mig från det här, säger hon.

FM i Vanda fortsätter på lördag med intervallstartslopp i fristil. På söndag väntar skiathlon.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport