Hoppa till huvudinnehåll

Tarmbakteriefynden vid vinterbadplats i Åbo leder inte till bredare granskning i regionen

Skylt på finska och engelska om badförbud på grund av för höga halter enterokocker i vattnet vid Ispois vinterbad.
I onsdags meddelade Åbo stad att simförbudet vid vinterbadplatsen i Uittamo förlängs på grund av för höga halter av enterokocker i vattnet. Skylt på finska och engelska om badförbud på grund av för höga halter enterokocker i vattnet vid Ispois vinterbad. Bild: Linus Hoffman / Yle förbud,vinterbad,Åbo,bakterier,ställen för vinterbad,Ispoinen,Pitkäsalmi (sund, lat 60,39, long 22,28),enterokocker,Tarmbakterier,ispois simstrand

De höga halter av tarmbakterier som påträffats vid Ispois vinterbadplats i Åbo är sannolikt lokala och leder därmed inte till någon utbredd granskning av badplatser i regionen. Det säger myndigheter som Yle Åboland talat med.

I onsdags meddelade Åbo stad att simförbudet vid vinterbadplatsen i Uittamo förlängs på grund av för höga halter av enterokocker i vattnet. Badförbudet trädde i kraft efter årsskiftet.

Det att ett vinterbadställe har problem med vattenkvaliteten behöver inte betyda att andra badplatser har råkat ut för samma sak, konstaterar Olli Sjövall, miljöinspektör i Åbo.

- Det handlar oftast om lokala problem då det är fråga om havsvatten.

Det betyder att staden inte kommer att införa extra kontroller av vattenkvaliteten vid vinterbadplatserna på Runsala.

Orsaken utreds

Orsaken till att bakteriehalterna vid Ispois badplats överskrider gränsvärdena vet man inte ännu, konstaterar Sjövall. En teori är att höstens rikliga regn sköljt ut bakterier från land. Läckande avloppsrör eller sjöfåglar kan också påverka vattenkvaliteten.

Isvak
Isvak Bild: YLE/Mira Myllyniemi isvak

Veckovisa vattenprover har tagits vid simstranden sedan november då man i samband med en rutingranskning lade märke till en försämring av vattenkvaliteten.

- Beslutet att införa simförbud fattades då gränsvärdena överskreds vid nyår, berättar Sjövall.

I Pargas tas årets första vattenprov i februari

Miljöhälsovården i Lundo bär ansvaret för kontrollen av badplatsernas vattenkvalitet i kommunerna Pargas, Kimitoön, S:t Karins, Aura, Koskis, Lundo, Loimaa, S:t Mårtens, Oripää, Pemar, Pöytyä och Sagu.

Hälsoinspektör Carita Back, som jobbar vid miljöhälsovården i Lundo, säger att årets första vattenprov vid vinterbadplatsen i Pargas tas i februari.

Också hon påpekar att en försämring av vattenkvaliteten vid badplatser ofta är lokal och därmed leder fynden i Åbo inte till extra kontroller i andra kommuner.

- Antalet vattenprover som tas vid olika badplatser beror på den gällande övervakningsplanen. Vattenprover tas i normala fall 1-2 gånger per säsong, säger Back.

 • Djurens julfred omtyckt bland djurägare i Åbo

  Katter, hundar, kaniner och en häst deltog i evenemanget.

  Förr gick utlysningen av julfreden främst ut på att freda de vilda djuren i skogen. I över tio år har kyrkan i Åbo tillsammans med Åbo Djurskyddsförening utlyst djurens julfred också för husdjuren. Många trotsade kylan och besökte Mikaelskyrkan.

 • Simon Skrabb vill inte starta några rykten, men blickar redan vidare i karriären: "Tiden börjar ju vara inne"

  Har två år kvar på kontraktet med IFK Norrköping.

  Simon Skrabb sade redan när han flyttade från Jakobstad och FF Jaro till allsvenskan att Sverige bara är ett mellansteg på vägen. Hans dröm och mål är alltjämt spel i de större ligorna i Europa. Nu handlar det om att vara hel och spela så bra som möjligt så kan en massa grejer hända under året, säger Skrabb till Yle Sporten.

 • Över sju kilometer hög askpelare stiger från indonesisk vulkan

  Vulkanen Supotan fick två utbrott på söndagsmorgonen.

  Ett vulkanutbrott i centrala Indonesien har skapat en 7500 meter hör askpelare Vulkanen Supotan i norra Sulawesi hade två utbrott på söndagsmorgonen, uppger den indonesiska katastrofmyndighetens talesman Sutopo Purwo Nugroho.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland