Hoppa till huvudinnehåll

Upprörda USA-invandrare efter Trumps uttalande om skithålsländer

Erna Solberg och Donald Trump på en presskonferens i Vita huset.
Varför kan vi inte ta fler invandrare från Norge, i stället för från Haiti, undrar president Donald Trump. Erna Solberg och Donald Trump på en presskonferens i Vita huset. Donald Trump,Erna Solberg

President Donald Trump väcker starka reaktioner med sina senaste uttalanden om immigrationspolitiken. Varför tillåter USA så många immigranter från dessa skithålsländer, varför inte ta dem från Norge i stället?

President Trump rapporteras ha uttalat sig i samband med ett möte om invandring från Haiti och vissa afrikanska länder.

Över 50 000 haitier har haft tillfälligt uppehållstillstånd i USA sedan det stora jordskalvet år 2010. Också flera andra länders invånare har fått rätt att tillfälligt bo i USA efter naturkatastrofer.

Nu vill presidenten sända dem hem.

Överraskande uttalande

Deltagarna i mötet där presidenten uttalade sig, var huvudsakligen republikanska politiker. De sägs ha blivit överraskade över presidentens uttalande, men några kommentarer har inte ännu hörts från dem.

Vita huset har inte dementerat nyheten, men inte heller kommenterat. Enligt anonyma källor till CNN mottas presidentens uttalande väl i den republikanska väljarbasen.

Så här tänker väljarna?

En Trumpanhängare förklarade i CNN på torsdag kväll att uttalandet inte handlar om ras utan om ekonomi.

- Invandrarna är outbildade och kommer till USA utan tanke om att bidra till den amerikanska välfärden, sa John Fredericks.

Han hävdade också att invandrare tar de amerikanska jobben och drar ner lönerna för amerikanska arbetare.

Rasist och främlingsfientlig

President Donald Trump beskylls nu för att vara rasist och invandringsfientlig. Han har under hela sin presidentperiod krävt en mur vid gränsen mot Mexico.

Enligt Trump sänder länderna på den södra sidan sina sämsta mänskor, outbildade och kriminella våldtäktsmän till USA.

Trump vill avsluta systemet som ger möjlighet att genom lotteri vinna ett greencard och därmed amerikanskt medborgarskap. Han är också kritisk till möjligheten till familjeåterföring.

Uppretade invandrare

Presidentens uttalande har retat upp många amerikaner. USA sägs vara en nation av invandrare genom historien.

Också de som har sin bakgrund i Irland, Italien och många andra stora invandringsländer är upprörda efter presidentens uttalande.

Och det påpekas att många amerikaner har sitt ursprung från slaveriet. De hämtades från ”skithålsländer” i Afrika.

Martin Luther King ger möjlighet till ursäkt?

Blir presidenten tvungen att be om ursäkt? De amerikanska medierna väntar en kommentar av president Donald Trump redan idag.

Han ska hålla ett tal med anledning av den mördade medborgarrättskämpen Martin Luther Kings födelsedag som firas den 15 januari.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes